Nieuws - 18 maart 2011

Neerlands leed

Je moet afgelopen week echt onder een steen hebben gelegen om niets over de malaise in Japan te hebben meegekregen. Sommige Nederlandse studenten maakten het van wel heel dichtbij mee, zo lezen we op verschillen universiteitsmedia.

Bij_de_buren_YK.jpg
Landslakken
De studenten ecologie Jarno en Suzanne van de Vrije Universiteit zaten tijdens de aardbeving in het centrum van de aarbeving: Sendai. De twee zaten midden in hun onderzoek naar Japanse landslakken toen de aarde begon te beven. Gelukkig ligt de universiteit van Sendai hooggelegen en werden ze niet verrast door oprukkend water Op de Facebook-pagina van Suzanne zijn enkele foto's van haar kamer te vinden, genomen na de aardbeving. "Alle boeken zijn uit de kast gevallen, het is een behoorlijke troep, maar het ziet er niet levensbedreigend uit", zo beschrijft Ad Valvas de foto's. Begrijperlijkerwijs ligt de prioriteit van het tweetal - en van de Japanners - even niet bij landslakken: ze hebben het rampgebied verlaten en vertrokken naar Tokio.
Ook enkele Leidse studenten huizen in de Japanse hoofdstad en volgen het nieuws daar op de voet. Student Edwin is nog niet van plan te vertrekken. "Ik blijf hier voorlopig nog wel even. Ik ben bezig met mijn Leidse master en wil hier in Tokio nog aan nieuwe master beginnen." Over de nucleaire dreiging wordt in het Mare-artikel over de studenten in Japan niet gerept, enkel over de aardbeving, voedseltekorten en immense vertragingen. Student Edwin: "Ik ga voorlopig niet met de trein en hoge gebouwen vermijd ik. Ik vertrouw voorlopig nog even op de begane grond."
 
Betaald parkeren
Terwijl in Japan nog vele mensen vrezen voor het leven van familieleden en vrienden, een half dozijn kernreactoren op springen staat en miljoenen mensen bedreigd worden door een nucleaire wolk, hebben wij in Nederland ook genoeg leed. Van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zit geen enkele student in Japan, dus hebben ze alle recht op zich druk te maken over hun problemen . Zoals de komst van betaald parkeren op de universiteit of zorgen over een mislukte calamiteitenoefening. De RU in Nijmegen - vijf Radboudianen zitten in Japan, maar die maken het goed - maakt zich druk over een onveilige rotonde. Je moet immers ergens over vergaderen.
 
Haantjes
Serieus leed voor Maastrichtse coassistenten, en dan met name de vrouwelijke. Een kwart van de dames in opleiding tot arts - gemiddeld 24 jaar oud - wordt namelijk slachtoffers van seksuele intimidatie. En dan niet van goeiige stervende oude mannetjes met nog maar één wens, nee, door mannelijke medisch specialisten en arts-assistenten die verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn. Een derde van de geïntimideerde dames vond dat de werksfeer en niet beter werd van die haantjes en een kwart van de studentes beschrijft de situatie zelfs als 'ernstig'.
Maar gelukkig leven we in een mediacratie. Hoe erg de ramp in Japan is kunnen we zelf 24/7 volgen op YouTube, Twitter en Facebook. En binnenkort kunnen we ook de al dan niet verpeste werksfeer bij de coassistenten volgen. De AVRO - bekend van Wie is de Mol? - start binnenkort met de serie De echte coassistent. Hieronder vast een voorproefje.