Nieuws - 16 november 2011

Nederlandse wetenschappers steeds productiever

Nederlandse wetenschappers schrijven steeds meer artikelen. Tussen 2002 en 2010 groeide hun productie met de helft. Bovendien hebben ze naar verhouding veel invloed.

Het is al jaren een opvallende tegenstelling: Nederland investeert weinig in wetenschap, maar de prestaties van Nederlandse wetenschappers zijn uitstekend. Bijna drie procent van alle wetenschappelijke artikelen in de wereld is van Nederlanders. De afgelopen acht jaar groeide het aantal Nederlandse wetenschappelijke artikelen met maar liefst 57 procent.

Dat staat in een rapport met de nieuwste cijfers over wetenschap, technologie en innovatie. Staatssecretaris Zijlstra stuurde het gisteren naar de Tweede Kamer. Hij noemt de gegevens in het rapport "slechts één van de bronnen van informatie", maar hij hoopt dat de kamerleden deze nieuwe gegevens kunnen gebruiken bij de discussies over het wetenschaps-, technologie- en innovatiebeleid.

Uit het rapport blijkt wel dat sommige landen Nederland voorbijstreven. Zo schoot de wetenschappelijke productie in China omhoog met 243 procent. De Verenigde Staten leveren nog altijd bijna een derde van alle publicaties wereldwijd, maar China staat intussen op de tweede plaats met 12,6 procent. Groot-Brittannië moet genoegen nemen met de derde plek.

Toch zijn wetenschappers in deze landen minder productief dan hun collega's in Nederland. Per honderd onderzoekers verschijnen er hier jaarlijks zestig wetenschappelijke artikelen. Alleen in Zwitserland schrijven ze er meer: bijna negentig per jaar. In de Verenigde Staten zijn het er maar vijfentwintig.

Bovendien wordt er naar verhouding veel verwezen naar Nederlandse artikelen. Zulke 'citaten' zijn een maat voor de impact van wetenschap. Nederland scoort veertig procent boven het gemiddelde. Zwitserland en Denemarken doen het weliswaar nog iets beter, maar Nederland laat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië achter zich.