Wetenschap - 26 oktober 2017

‘Nederlandse varkens hoeven niet minder vet’

tekst:
Didi de Vries

Chinese onderzoekers hebben genetisch modificeerde varkens gekweekt die beter tegen kou kunnen dan hun soortgenoten en een lager vetpercentage hebben. Volgens Martien Groenen, hoogleraar Fokkerij en Genetica bij Wageningen University & Research, zitten we in Nederland niet te wachten op minder vette varkens.

© Shutterstock

Waarom hoeven Nederlandse varkens niet minder vet?

‘Het onderzoek is gedaan met een ander ras dan die wij in Nederland voor vleesconsumptie houden. Over het algemeen hebben Chinese varkens een hoger vetpercentage. Nederlandse commerciële rassen zijn door fokken al behoorlijk geselecteerd op hoeveelheid vet. Je wilt niet nog minder vet, want dan wordt de smaak van het vlees minder goed.’

Is het onderzoek van belang voor Nederlandse varkenshouders?

‘Deels zullen de onderzoeksresultaten wel vertaald kunnen worden naar Nederlandse varkens, maar hoeveel is niet te voorspellen. Dat de biggen beter tegen kou kunnen, is mogelijk wel interessant voor Nederlandse varkenshouders. Als biggen zichzelf beter warm kunnen houden, hebben ze geen warmtelampen meer nodig. Er zitten nog wat haken en ogen aan het onderzoek. Het gaat om een proef met een klein aantal dieren en het effect op volwassen varkens is niet vastgesteld. Vaak hebben de oudere dieren juist last van hittestress. Extra warmtevorming door het lichaam zou dan juist meer hitte veroorzaken.’

Vallen dezelfde resultaten te behalen met fokken?

‘Nee. Het desbetreffende gen, genaamd UCP1, zorgt voor de vorming van bruin vet. Ook mensen hebben dit gen. Bruin vet helpt je lichaam op te warmen wanneer je het koud hebt. Bij alle varkensachtigen is UCP1 in de loop van de evolutie helemaal verdwenen. Natuurlijke terugkeer door fokken is dus onmogelijk. Het kan alleen met nieuwe technologie, wat meteen  de vraag oproept of we genetische modificatie van varkens willen toestaan.’

Hoe denkt u daarover?

‘Ik heb zelf geen principiële bezwaren tegen genmutatie aanbrengen, maar je moet wel heel precies weten wat de gevolgen zijn op korte en lange termijn. Voor het dier zelf, bijvoorbeeld gevoeligheid voor virusinfecties, maar ook voor de variatie van varkensrassen. Er moet dus nog veel onderzocht worden voor genetische modificatie commercieel ingezet mag worden. Met goede redenen hebben we in Europa hele strenge voorwaarden voor proeven met dieren. Het Chinese onderzoek met de varkens zou in Nederland niet eens mogen plaatsvinden.’

De Chinese onderzoekers publiceerden hun resultaten onlangs in PNAS.

Lees meer:


Re:ageer