Student - 26 januari 2012

Nederlandse studenten voorrang op internationale?

Stelling: Nederlandse studenten moeten bij kamernood voorrang krijgen op internationale studenten

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Voor Nederlandse studenten is het al vervelend om geen kamer te hebben, maar voor buitenlandse studenten is het vrijwel onmogelijk om hier te studeren zonder kamer. Het probleem is niet alleen dat buitenlandse studenten niet de optie van het op en neer reizen hebben. Ze kunnen ook een stuk moeilijker van tevoren een kamer zoeken, aangezien ze meestal pas kort voordat hun studie begint hier komen. Ook kennen ze niet of nauwelijks mensen hier, wat het vinden van een kamer stukken lastiger maakt. Kortom, het is geen optie om het hen maar zelf te laten uitzoeken.
Dit doet overigens niets af aan het feit dat ook voor Nederlandse studenten meer kamers nodig zijn en dat hier zeker aandacht aan besteed dient te worden.
Reactie Jillis: Wat is het belang van Wageningen bij nog meer buitenlandse studenten? Wageningen en Nederland hebben meer belang bij Nederlandse ingenieurs. Zoals je zelf al zegt, is het voor Nederlandse studenten tegenwoordig lastig om hier aan een kamer te komen. Tijd dus om de Nederlandse student voorrang te verlenen op een kamer.
Jillis: De universiteit besteedt geld en moeite om buitenlandse studenten hier aan een kamer te helpen. Onder meer reserveert zij hiervoor kamers bij Idealis, maar ook bij hotels en campings wordt ruimte ingekocht. Ik vind het zeer vreemd dat dit ten koste gaat van woonruimte voor Nederlandse studenten. De Nederlandse overheid wil graag dat de Nederlandse jeugd gaat studeren, maar een (semi-)publieke instelling als de universiteit kaapt kamers weg om nóg meer buitenlandse studenten te helpen.
Wij zijn toch al de meest internationale universiteit in Nederland? Waarom ons belastinggeld besteden aan nóg eens honderd extra buitenlandse studenten die ons vriendelijk danken voor de kennisoverdracht, maar daarna weer naar het buitenland vertrekken? En Henkie en Ingrid jr. reizen ondertussen 4 uur per dag zodat het OV nog voller wordt. Belastinggeld wordt op deze manieren inefficiënt en contraproductief rondgepompt. Stop er mee!
Reactie Marlies: De meeste tijdelijke woonruimte voor buitenlandse studenten is er speciaal voor hen en zou er anders niet zijn geweest, dus dat buitenlandse studenten kamers wegkapen is onzin. Als er gewoon meer kamers waren, zouden deze tijdelijke oplossingen en dus ook het geld ervoor niet nodig zijn. Een betere communicatie tussen de WUR en Idealis over de verwachte studentenaantallen is daarvoor van belang.