Nieuws - 20 juli 2018

Nederlandse Universiteitsfondsen genomineerd voor Charity Awards

tekst:
Luuk Zegers

Bij goede doelen denk je misschien niet gelijk aan universiteitsfondsen, maar toch is het Wageningse universiteitsfonds samen met andere universiteitsfondsen genomineerd voor de NRC Charity Awards.

© Universiteitsfondsen Nederland

Het doel van de NRC Charity Awards is om goede doelen aan nieuwe donateurs, vrijwilligers en ambassadeurs te helpen. De 21 goede doelen die door de selectieronde heen kwamen, hebben samen met een creatief team van de Willem de Kooning Academie een advertentiecampagne ontwikkeld. Onder de andere genomineerden bevinden zich Voedselbanken Nederland, de Hiv Vereniging, het Diabetes Fonds, Save the Children en Stichting AAP. De campagne van de gezamenlijke Universiteitsfondsen focust op innovaties die niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse leven, door te belichten hoe Cees Links samen met verschillende Nederlandse universiteiten de eerste stappen zette in de ontwikkeling van wifi.

Veel innovaties die niet meer te missen zijn uit ons dagelijks leven waren er misschien niet geweest zonder universiteiten. Helaas is de financiering vanuit de overheid niet altijd meer voldoende om hoogstaand onderzoek en onderwijs te kunnen leveren. Daarom zijn universiteiten steeds vaker afhankelijk van bijdragen en hulp van buitenaf.
Universiteitsfondsen Nederland


Geld voor onderwijs en onderzoek
Dat universiteitsfondsen niet het eerste is waar mensen aan denken bij een goed doel, maakt de nominatie juist extra leuk, zegt Delia de Vreeze, directeur van het Wageningse universiteitsfonds. 'Als goed doel wil je een maatschappelijke bijdrage leveren aan de samenleving. Universiteiten doen dat door onderwijs te geven en onderzoek te doen. Universiteitsfondsen dragen bij aan onderwijs en onderzoek. Mensen die anders geen onderwijs zouden kunnen volgen, kunnen een beurs aanvragen en zo toch een studie volgen. Baanbrekend onderzoek waar in de normale potjes geen geld voor is, kan dankzij universiteitsfondsen toch plaatsvinden.' Daarnaast helpt het universiteitsfonds ook met sportbeurzen voor studenten en bijdragen aan erfgoed.

Tussen 16 juli en 13 augustus publiceert NRC de campagnes in zowel online als offline media. Een vakjury onder leiding van NRC hoofdredacteur Peter Vandermeersch kiest drie winnaars uit; stemmen op de publieksprijs kan tot en met 17 augustus. De winnaars worden op dinsdag 28 augustus bekendgemaakt.