Nieuws - 1 januari 1970

Nederlander laconiek over pensioengat

Nederlanders lijken zich weinig zorgen te maken over hun financiële toekomst. Zestig procent heeft geen volledig pensioen en geeft het geld blijkbaar liever nu dan later uit. Nederlanders sparen wel, maar hebben geen idee waarvoor eigenlijk.

Dat blijkt uit een onderzoek dat huishoudeconomen deden samen met het Nederlands Instituut voor Budget Voorlichting (NIBUD). De onderzoekers analyseerden vijfduizend enquêteformulieren die op internet werden ingevuld. Van de respondenten had zestig procent geen volledig pensioen opgebouwd. Meestal komt dat omdat mensen een aantal jaren geen premie hebben betaald, wat resulteert in het zogenaamde pensioengat.
Dr Johan van Ophem, een van de onderzoekers: ‘Blijkbaar maken mensen zich er geen al te grote zorgen om. Ze consumeren liever nu dan straks. Pensioenverzekeraars zullen deze uitkomsten aangrijpen om hun producten aan te prijzen. Maar ze doen in hun advertenties wel wat overdreven over de gevolgen van een pensioengat. Het is wel verstandig om vanaf dertig of vijfendertig jaar een pensioen op te gaan bouwen, maar mensen moeten dat zelf aanpassen aan hun persoonlijke situatie.’ De financiële zorgeloosheid van de Nederlander blijkt ook uit het feit dat maar een op de drie een testament heeft.
De geënquêteerden bleken het wel bijna allemaal belangrijk te vinden om spaargeld achter de hand te hebben. De meesten willen drie keer een maandloon op een spaarrekening hebben, de helft heeft dat ook. Maar de helft van de mensen had geen duidelijk doel voor het spaargeld voor ogen, behalve als financiële buffer. Toch zegt een kwart van de mensen geld te moeten lenen als ze bijvoorbeeld een koelkast willen kopen. Terwijl driekwart niet graag zelf geld uitleent. De onderzoekers concluderen dat er verschillen zijn naar leeftijd: jongeren en alleenstaanden gaan slechter om met geld dan ouderen en paren. / JT