Organisatie - 1 januari 1970

Nederland uitstekend studieland

Nederlandse studenten hebben niets te klagen. Het Nederlandse hoger onderwijs is toegankelijk en zeer betaalbaar. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers die de studiekosten in verschillende landen hebben vergeleken.

Na Finland en Zweden, landen die bekend staan om hun goede studentenvoorzieningen, staat Nederland nummer 3 op de hitlijst van goedkoopste studielanden. De toegankelijkheid is nergens groter dan in Nederland. Ook voor de omvangrijke studentenpopulatie en de goede afstudeerpercentages krijgt Nederland lof toegezwaaid. Volgens het rapport is Nederland daarmee een voorbeeld voor andere landen.
Volgens ISO-voorzitter Madelein Hofmijster is de toegankelijkheid op het ogenblik inderdaad best aardig geregeld. ‘Maar Rutte wil daar juist verandering in brengen. De tijd wordt verder gelimiteerd, de kosten gaan omhoog.’ De studentenleider doelt op het nieuwe leerrechtensysteem waarbij een student zijn opleiding binnen de cursusduur plus anderhalf jaar moet afronden, omdat hij anders veel meer moet betalen.
Maar bij het ministerie van OCW ziet men niet in waarom de maatregelen die Rutte voorstelt invloed zouden hebben op de prijs- en toegankelijkheidspositie van Nederlandse hoger onderwijs. ‘Die maatregelen zijn meer gericht op kwaliteit dan op toegankelijkheid of betaalbaarheid’, aldus een woordvoerder. ‘Bovendien wordt de studiefinanciering alleen maar verbeterd. De terugbetalingsregeling wordt soepeler en het collegegeld kan worden geleend. Wij denken dus niet dat de Nederlandse positie op dit punt achteruit gaat.’
LSVb-voorzitter Kim Toering vindt een collegegeld van 1476 euro al niet bijdragen aan de toegankelijkheid. ‘We horen van iedere buitenlandse bond dat het hoger onderwijs in Nederland hartstikke duur is. Ik weet niet wat die Amerikanen hebben onderzocht, maar ik ga er van uit dat het resultaat niet klopt.’ De bond zegt binnenkort met een eigen vergelijking te komen.
Buurlanden Duitsland en België zijn ook in de lijst opgenomen. Zij doen het qua betaalbaarheid iets minder dan Nederland, en qua toegankelijkheid veel minder. Overigens is ook Zweden wat dat betreft minder. Veel landen die goedkoop onderwijs aanbieden, blijken ook een mindere studiefinanciering te hebben. / HOP