Nieuws - 1 januari 1970

Nederland is te klein voor toppen in het onderzoek

Nederland is te klein voor toppen in het onderzoek

Nederland is te klein voor toppen in het onderzoek

De Nederlandse wetenschap staat er niet best voor. Die waarschuwing laat Pieter Zandbergen horen bij zijn vertrek als president van de wetenschappelijke academie KNAW. Nederland is te klein voor toppen. Hier rijst altijd meteen de vraag: wat koop ik er volgende week voor? Maar in de wetenschap gaat 't over termijnen van vijf tot tien jaar.

Dat het Nederlandse onderzoek nu uitstekende resultaten boekt, is te danken aan investeringen die ruim tien jaar geleden zijn gedaan. Maar sinds die tijd is er steeds minder geld in wetenschap gestoken. Zelfs als de overheid stante pede extra geld vrijmaakt, is het niet te voorkomen dat Nederland op wetenschapsgebied de komende jaren gaat achterlopen, vindt Zandbergen

Zandbergen: We missen de boot, in sommige vakgebieden lopen we nu al achter. Zo'n achterstand inlopen kan wel, maar eenvoudig is dat niet. Je moet de geschikte mensen voorhanden hebben en je hebt een goede infrastructuur nodig. Het geld dat uitgetrokken wordt voor de economische infrastructuur gaat vooral naar zand, beton en asfalt. Maar dat komt in de lucht te hangen als je niet kijkt welke fundamentele kennis er nodig is. Zandbergen heeft ook kritiek op het bedrijfsleven: Bedrijven denken dat ze research wel kunnen inkopen, maar als je je research buiten de deur zet, kun je ook niet beoordelen welke kennis je nodig hebt.

Nederland is te klein voor tien toponderzoekscholen, zoals minister Ritzen wilde. De vijftig miljoen voor toponderzoek van Ritzen had beter verdeeld kunnen worden over een groter aantal kleinere groepen, vindt Zandbergen.