Nieuws - 19 juni 2014

Nederland - Spanje

Wat voorafging: Willem-Jan is nogal ongelukkig in de liefde. Bianca doet al weken gemeen tegen hem, nadat hij en vuige roddel over haar verspreidde.

‘We gaan die Spanjaarden pakken!’, brulde Willem-Jan terwijl hij in een feloranje overall en een leeuwenkop op zijn hoofd de woonkamer binnenliep. Het biertje in zijn hand was duidelijk niet de eerste. Ook de andere huisgenoten hadden last van wedstrijdkoorts. Vera had een kort oranje rokje aan, en zelfs Filippo had een Nederlandse vlag om zijn schouders gebonden. Na een ‘adje voor de sfeer’ toog de vrolijke bende naar een kroeg op de Markt, om een goede plek bij het scherm te bemachtigen. 

De kroegen raakten steeds voller en de sfeer was uitgelaten. Ook de Spanjaarden waren in flinke getale aanwezig en vormden geel-rode groepjes. ‘Saai volkslied’, vond Willem-Jan. ‘Hey! Why don’t you sing along?!’, riep hij naar een paar argeloze Spanjaarden. Het Wilhelmus zong hij uit volle borst mee, met zijn vuist op zijn borst. Er liep nog net geen traan langs zijn wang, zag Vera, een tikje opgelucht. Ze stootte Filippo aan, maar die zag niks raars aan zijn huisgenoot. Een beetje emotie hoorde erbij.

Na een spannende eerste helft haalden Derk en Vera bier, terwijl de anderen hun plekken bezet hielden. ‘Hey Bianc, gaat lekker he?!’ zei één van haar clubgenootjes die plotseling opdoemde uit de mensenmassa. Ze lachte toen ze Willem-Jan zag met zijn leeuwenkop. ‘Zo tijger’, zei ze grappend, ‘dat ziet er heet uit.’ Willem-Jan gaf haar meteen een van zijn biertjes en knipoogde. ‘Wees maar niet bang: ik ben nog vrijgezel.’ 

Bianca keek licht verbaasd naar het tafereel dat zich vervolgens voor haar ontspon. Bij elk Nederlands doelpunt werd de sfeer uitbundiger. Willem-Jan kwam met de ene euforische grap na de andere en haar clubgenootje stond steeds dichter bij hem te juichen. Bianca voelde zich een beetje genegeerd. Meteen na het laatste fluitsignaal  gingen de twee “bier halen” voor de huisgenoten. Maar toen ze na twintig minuten nog niet terug waren besloten die thuis de frituur aan te zwengelen. 

Terwijl de tweede lading frikadellen lag te pruttelen in het vet, hoorden ze gestommel op de trap. Willem-Jan kwam binnen. Moederziel alleen. ‘She didn’t want you?’, vroeg Filippo. ‘No man, she said she was going to the toilet and never came back’, zei Willem-Jan. ‘Bianca probably told her stories about me’. Hij keek verdrietig naar Bianca. ‘Zo gemeen ben ik nou ook weer niet’, zei Bianca. ‘Maar had je die rijen voor het damestoilet niet gezien? Ze appte me net dat je haar hebt laten staan.’

Resoluut draaide Willem-Jan zich om en ging de trap weer af. 

‘Go get her, tiger’, riep Bianca hem na.