Nieuws - 7 december 2006

Navigators spelen voor sinterklaas

Vijftig zakken pepernoten, flessen shampoo, een tas, speeltjes en boekjes. Leden van de Navigators Studentenvereniging Wageningen (NSW) kregen tijdens hun sinterklaasactie op woensdagochtend 6 december allerhande cadeaus van Wageningse winkeliers voor kinderen van het plaatselijke asielzoekerscentrum.

188_nieuws.jpg
De Navigators in Wageningen vieren deze week hun 33ste verjaardag met naast een feest en een gala ook een toneelvoorstelling en een ouderdag. Het idee voor de sinterklaasactie - een spelletjesmiddag met aan het eind voor alle vijftig kinderen cadeautjes - ontstond toen leden een promotiefilmpje maakten voor die diesweek die het thema ‘vrijheid’ meekreeg. ‘We waren daarvoor ook even in asielzoekerscentrum De Leemkuil. Dat zit toch wat weggestopt in de bossen. Toen dachten we: daar moeten we ook iets voor doen. Asielzoekers worden vaak wat wantrouwend bekeken. Maar je moet geven om de mensen om je heen. En als christen zoeken we toch altijd de balans tussen feest en geest’, aldus David, die met drie verenigingsgenoten langs de winkels gaat.
Wilma vult aan: ‘Als je alleen dingen voor jezelf doet heb je wel een leuk feestje, maar het wordt leuker als je ook iets met anderen kunt delen.’ Het voelt voor haar niet als bedelen. ‘Je doet het voor anderen, en winkeliers houden vaak toch dingen over.’
Verschillende ondernemers ontvingen van tevoren een brief met de vraag of ze iets bij wilden dragen, anderen worden op de bonnefooi bezocht. Bij de grootwinkelbedrijven gaat het moeizaam. Daar wordt verwezen naar het hoofdkantoor. De zelfstandigen en franchisehouders halen gemakkelijker iets uit de schappen.
Bij wereldwinkel De Uitbuyt reageren de twee vrouwen achter de kassa meteen positief. ‘Het is een goed initiatief.’ Gerrit mag eerst tien cadeautjes halen uit de grabbelton die buiten voor de deur staat, en daarna pakt één van de dames nog een tiental cadeautjes zoals kaarsen, rammelaars, tolletjes, en doosjes uit de winkel.
De studenten maken later bij iemand thuis pakketjes van alles wat ze hebben gekregen. Die worden na afloop van de spelletjesmiddag op het asielzoekerscentrum uitgedeeld aan de kinderen.