Nieuws - 24 mei 2007

Natuurkalender op televisie

Ir. Arnold van Vliet van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse breekt door in televisieland. De door hem ontwikkelde Natuurkalender krijgt volgend jaar een dagelijks programma op de beeldbuis.
De VARA lanceerde vorige week plannen voor een dagelijks natuurjournaal. In een paar minuten wil de omroep de kijker op de hoogte brengen van bijvoorbeeld de eerste gesignaleerde vlindersoort van het seizoen, de vondst van een zeldzame plant of de toename van het aantal teken.
Aanleiding is het grote succes van de Natuurkalender die in 2006 ruim tweehonderd keer de kranten haalde. Voor dit jaar staat de teller al op 190. Initiatiefnemer van het televisiejournaal is de man achter de Natuurkalender, Arnold van Vliet. ‘De stap naar de televisie is een opschaling van de Natuurkalender’, vertelt hij.
Van Vliet vergelijkt het natuurjournaal met een weerbericht. ‘Zoals dat vertelt of het warm of koud is voor de tijd van het jaar, zal het natuurjournaal bijvoorbeeld vertellen of de wespen vroeg of laat zijn en wat de oorzaak daarvan is.’ Op die manier hoopt hij de natuur weer dichter bij de mensen te krijgen. ‘Bij natuur denken veel mensen aan een bos of gebied ver weg, maar er gebeurt ook veel in hun directe omgeving. Ik wil dat mensen die in de tuin een atalantavlinder zien, zeggen: hé, ik heb gisteren op tv gezien dat ze dit jaar niet weggetrokken zijn naar Zuid-Frankrijk door de hoge temperaturen afgelopen winter.’
Hoe het programma er precies uit zal gaan zien, is nog niet bekend. Maar Van Vliet verwacht niet dat hij zelf op televisie verschijnt. ‘Daar zijn presentatoren voor. Ik geef in samenwerking met natuurorganisaties vorm en inhoud aan het programma.’