Nieuws - 16 februari 2016

Natuurfilmers in Plus Ultra

tekst:
Koen Guiking

De makers van de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis gaan zich vestigen in Plus Ultra op Wageningen Campus.

Een officiële samenwerking tussen het filmmakerscollectief Natural History Unit Nederland (NHU-NL) en Wageningen UR werd al een jaar geleden aangekondigd, maar het contract is pas net getekend. Door Wageningen UR althans, NHU-NL moet de handtekeningen nog zetten. ‘Pas nu die samenwerkingsovereenkomst definitief rond is, kunnen we ook het huurcontract tekenen’, licht cameraman Melchert Meijer zu Schlochtern toe. ‘Als alles goed gaat betrekken we op 1 mei ons kantoor op de eerste verdieping van Plus Ultra. Aan de noordzijde, met uitzicht over de campus’, zegt regisseur Ruben Smit, teven alumnus van Wageningen University. ‘Ja, als alles goed gaat’, benadrukt Meijer zu Schlochtern. Hij heeft intussen ervaren dat de huisvesting op de campus niet zo maar even geregeld is. ‘En het zou zo maar kunnen dat er de eerste maanden bijna niemand is. In mei, juni en juli zijn we vooral veel buiten. Aan het draaien. De natuur is onze studio.’ In het kantoor van zo'n vijftig vierkante meter vindt onder andere de editing plaats, worden opdrachtgevers ontvangen en brainstormsessies gehouden.

In mei, juni en juli zijn we vooral veel buiten. Aan het draaien. De natuur is onze studio.
Cameraman Melchert Meijer zu Schlochtern

De filmers zien grote voordelen van een plek op Wageningen Campus. Ze zitten straks letterlijk dichtbij heel veel kennis over de natuur. ‘Er is al veel samenwerking, maar even bij elkaar binnenlopen wordt nog makkelijker’, verwacht Smit. En ook de universiteit heeft baat bij samenwerking, zegt Meijer zu Schlochtern. ‘Louise Fresco wil graag dat de Wageningse kennis beter gedeeld wordt met de samenleving. Film is daarvoor natuurlijk een heel mooi medium.’

Het filmbedrijf zou in de toekomst eventueel producties voor Wageningen UR kunnen maken. Daar wordt over gebrainstormd, erkent Smit, maar er zijn nog geen concrete plannen.

Een heel groot project waar NHU-NL nu aan werkt is een Waddenzeeproductie. Voor de inhoud wordt al samengewerkt met Wageningse wetenschappers, maar ook bij het zoeken naar toegankelijke manieren om de kennis op meerdere doelgroepen over te brengen kan de universiteit wellicht een rol spelen. Smit: ‘Een belangrijk onderdeel van de Waddenzeeproductie is een educatieproject. Dat is vooral gericht op basisscholieren en middelbare scholieren maar de universiteit kan hier natuurlijk wel in meedenken.’ Het grootschalige, door de Waddenfonds gefinancierde project omvat verder een vierdelige televisieserie, een bioscoopfilm en een evenement op Leeuwarden 2018 culturele hoofdstad.