Wetenschap - 27 maart 2008

Natuurbericht

Arnold van Vliet, de meest mediagenieke Wageningse onderzoeker, heeft een nieuw project: natuurbericht.nl, met verhalen over wat er buiten gebeurt.

opinie_0_495.jpg
Van Vliet was al de drijvende kracht achter de Natuurkalender. Dat netwerk van mensen die rapporteren wanneer de bloemen bloeien en de vogels vliegen, zorgt ervoor dat Van Vliet het hele jaar terug te vinden is in kranten en op tv. Is het koud, nat, droog of heet, dan belt journalistiek Nederland met Van Vliet om te horen wat de gevolgen zijn voor de natuur.
Deze week lanceerde de onderzoeker de website natuurbericht.nl. Een site met nieuwtjes over de kolgans Opa, hamsters in Limburg en boommarters op de Veluwe. ‘De nieuwe site wordt breder dan de natuurkalender’, legt van Vliet uit. ‘We mikken op een breed publiek dat we informatie willen geven over wat er nu buiten gebeurt. Er zijn heel veel mooie verhalen te vertellen. Een vogelaar weet bijvoorbeeld wanneer het roodborstje gaat broeden, maar veel mensen weten dat niet. Die vinden het wel leuk om dat soort dingen te lezen. Zo hebben we nu ook een verhaal over de pinksterbloem die momenteel in bloei staat. Mensen zien dat wel, maar weten niet of dat vroeg is of laat. Wij schrijven daarover, en leggen meteen uit dat de vroege bloei van dit jaar het oranjetipje in problemen kan brengen. De rupsen van deze vlinder eten de zaden van de pinksterbloem. Dit jaar komen ze wellicht te laat. Ik hoop dat we door de voorlichting op natuurbericht.nl meer mensen kunnen stimuleren om waarnemingen te gaan doen voor de Natuurkalender.’