Nieuws - 26 april 2013

Natuur verdubbelen voor 2030

Een groep Wageningse afgestudeerden heeft het beste idee om de natuur in Nederland te verdubbelen voor 2030. Op 18 april wonnen ze de wedstrijd van Staatsbosbeheer en het WNF, en ontvingen de prijs van prinses Irene.

Het idee is simpel. Elke gemeente krijgt een eigen mascotte om zich voor in te zetten, een actiedier. Utrecht vleermuizenstad bijvoorbeeld. Er komt een actieplan, met eenvoudige uitvoering. Binnen de gemeente kan iedereen iets doen, bijvoorbeeld een bijenhotel of vleermuizenkast plaatsen. Dat is niet alleen goed voor het specifieke dier, maar ook voor planten en andere dieren eromheen.
Stuwende kracht achter het plan zijn Stefan Sand en Christoph Janzing, pas afgestudeerd in Bos- en natuurbeheer. Om zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen hebben ze een website (natuurdoeners.nl) gemaakt met onder meer een introductiefilmpje. 'Het filmpje maakt ons verhaal sterker, het maakt binnen anderhalve minuut duidelijk waarom en hoe het werkt', vertelt Christoph. 'In 2012 ging de mens nog de natuur in, maar vanaf 2013 trekt de natuur weer bij de mens in'. Nu ligt die taak te veel bij grote organisaties, en daardoor is natuurbeheer te abstract, meent hij.
Financiering
Of het plan ook echt uitgevoerd gaat worden is nog onzeker. Op dit moment is financiering het grote knelpunt. 'We zijn nu op zoek naar de eerste gemeente die een actiedier wil', vertelt Christoph. De groep moet zelf aan de bak om dat geld binnen te halen. 'Ik doe dit naast mijn werk', vertelt de pas afgestudeerde Christoph. 'Mijn baantje is nu niet zo uitdagend, ik haal er mijn geld mee binnen. Daarnaast heb ik dus genoeg energie over om dit project uit te werken.'
De Natuurdoeners was de beste van 73 inzendingen. De prijs is een reis naar de Donau-delta, naar het project Rewilding Europe. Dat is een innovatieve manier van natuurbeheer waarbij ontvolkte gebieden worden omgezet in robuuste natuur.