Student - 8 februari 2007

‘Natuur fotograferen dwingt je te kijken’

Organiseer bedrijfsuitjes met yoga, natuurfotografie en wilgenknotten. Met dat idee kwamen vier studenten Bos- en natuurbeheer van Van Hall Larenstein voor een vak over het schrijven van een ondernemingsplan. Docenten vonden hun idee ‘Greenness’ het meest creatief.

Hogeschoolstudenten Bos- en natuurbeheer moesten voor een tweedejaars vak een duurzame onderneming bedenken die iets te maken heeft met de ecologische hoofdstructuur in de Gelderse Vallei. Er waren veel leuke ideeën : koolzaadteelt op braakliggend terrein, huizen bouwen met hele boomstammen, stedelijk groen verzorgen met ‘stadsbosbeheer’ en natuurrecreatie gericht op de nacht. Het recept voor een gezond en ontstressend bedrijfsuitje viel het meest in de smaak.
‘We sluiten aan bij de beweging in natuurorganisaties om te zoeken naar de invloed van natuur op gezondheid en op steeds dikker wordende mensen die niet bewegen’, vertelt studente Mirte Kruit over Greenness. ‘Een dag begint met Chi Qong of yoga in de natuur om te ontstressen. Daarna gaan de mensen de natuur fotograferen. Daarmee dwing je ze er goed naar te kijken. Door met een macrolens bijvoorbeeld een schors te fotograferen leer je details te zien. Een band met het landschap willen we bereiken door ze in de natuur te laten werken, bijvoorbeeld door wilgenknotten of een haag snoeien. Het liefst in de buurt van hun bedrijf. Als deelnemers daar later langs fietsen zien ze de wilg die ze zelf geknot hebben. Het landschap wordt dan een beetje van henzelf.’
Heel leuk zo’n winnend idee, maar gaan de studenten er ook iets mee doen? ‘Wij zelf niet’, zegt Mirte. ‘We zijn eerst nog twee jaar met de opleiding bezig. Maar er hebben wel al mensen interesse getoond, waarvan er één een zorgboerderij runt. We moeten nog kijken wat we er mee doen. We hebben er veel tijd in gestoken, dus eigenlijk willen we er ook zelf iets aan hebben.’ Andere geïnteresseerden kunnen zich nog melden op email('greenness2007','yahoo.com'); .