Nieuws - 14 februari 2013

Nationaliteiten mixen in Rijnveste

Internationale studenten kunnen per 2 april 'proefwonen' in het nieuwe studentencomplex Rijnveste van Idealis. Met de pilotstudie wil de studentenhuisvester kijken hoe het internationale en Nederlandse studenten bevalt om samen te wonen.

Momenteel zijn de studenten­woningen van Idealis alleen beschikbaar voor Nederlandse studenten, met uitzondering van de sterflat aan de Bornsesteeg. Hier huurt de universiteit kamers van Idealis voor haar internationale studenten. Vanaf 2016 past Idealis haar verhuurmodel aan, waardoor iedereen die op dat moment ingeschreven staat, van Nederlandse eerstejaars tot internationale aio, op elke kamer kan reageren. De pilot in Rijnveste is een voorbereiding daarop.
Ge√Įnteresseerde studenten konden zich als groepje van maximaal zes personen aanmelden voor een van de dertien proefwoningen (66 kamers). 'Op dit moment hebben bijna zestig studenten zich ingeschreven,' vertelt Jan Harkema, Hoofd Wonen bij Idealis. 'Daarvan zijn er 46 buitenlands. Sommige groepjes zijn geheel buitenlands, maar er zijn ook een paar gemengde, dus we zijn heel benieuwd hoe dat uitpakt.' Het gaat volgens Harkema met name om studenten uit andere Europese landen.
Grote belangstelling
Rijnveste wordt 2 april opgeleverd. Aan belangstelling voor de 272 onzelfstandige kamers is geen gebrek; 350 studenten hadden zich ingeschreven. De nieuwe huurders van het complex aan de Rijnsteeg zijn voor een deel studenten die al in een complex van Idealis wonen. Harkema: 'Daardoor ontstaat weer ruimte om nieuwe studenten te huisvesten. Ik verwacht dan ook dat op streefdatum 1 mei alle studenten die bij Idealis staan ingeschreven en actief op zoek zijn, een kamer hebben.'
Rijnveste bestaat naast de 272 onzelfstandige kamers ook uit 64 zelfstandige kamers en negen PhD-appartementen. De inschrijving daarvan gaat half februari open. Harkema verwacht dat deze kamers ook snel gevuld zullen zijn.