Nieuws - 19 oktober 2016

Nationaal icoon Blue Energy heeft Wagenings tintje

tekst:
Albert Sikkema

Blue Energy van het bedrijf Redstack is door het kabinet uitgeroepen tot Nationaal Icoon. Het bedrijf wint energie uit het potentiaalverschil tussen zoet en zout water. De basis van deze technologie werd gelegd door Wageningse milieutechnologen in het waterinstituut Wetsus.

EZ-minister Henk Kamp maakte de drie nieuwe Nationale Iconen gisteren bekend in De Wereld Draait Door. Naast Blue Energy vallen Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) in de prijzen. De nieuwe Nationale Iconen worden de komende jaren ondersteund door het kabinet. Ze krijgen elk een minister als ambassadeur, die toegang biedt tot een groot netwerk en helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners.

Blue Energy is de afgelopen tien jaar ontwikkeld door het bedrijf Redstack in samenwerking met het waterinstituut Wetsus in Leeuwarden, waar de Wageningse hoogleraar Cees Buisman samenwerkt met andere universiteiten en bedrijven om nieuwe watertechnologie te ontwikkelen. Buisman werkt al sinds 2004 aan energiewinning uit water.

Het principe om energie op te wekken uit zoet en zout water, komt niet uit Wageningen, licht Buisman toe. ‘Wij hebben de technologie haalbaar gemaakt, terwijl niemand het geloofde. Jan Post is hier cum laude op gepromoveerd in Wageningen.’

Zie ook