Nieuws - 28 juni 2007

Nat kippenvoer versnelt de groei

Een vleeskip groeit beter van pap dan van droogvoer. Zijn maag ontwikkelt zich echter beter als hij in de eerste weken van zijn leven grof voedsel krijgt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Vietnamees Mai Anh Khoa.
Khoa stelde vast dat de totale groeiperiode van vleeskuikens kan worden teruggebracht van zes naar vijf weken als de veehouder zijn kippen uitgekiend voer geeft. Zowel in de startfase - de eerste drie weken - als in de daaropvolgende groeifase valt winst te behalen, zegt hij.
De onderzoeker bekeek onder meer de ontwikkeling van het maag-darmkanaal van de vleeskuikens, en de voederconversie. Conclusie: het magensysteem van de kip is erbij gebaat als het dier in de eerste paar weken grof gemalen voer krijgt. Maar wat voor de ontwikkeling van de kippenmaag beter is, is dat nog niet voor de portemonnee van de kuikenhouder. De omzetting van voer in vlees is juist beter als de kip voer krijgt dat is aangezuurd en vermengd met water.
Khoa zegt dat zijn bevindingen ook toegepast zouden kunnen worden in zijn eigen land, al hebben boeren die een paar kippen houden er niet veel aan. Er is een geautomatiseerd voersysteem nodig om nat voer te kunnen geven aan de vleeskuikens. Bovendien is het in tropische omstandigheden nog belangrijker om te zorgen dat het voer vrij blijft van ziekteverwekkers en bederf. / Jan Braakman

Mai Anh Khoa promoveerde op 22 juni bij prof. Martin Verstegen, hoogleraar Diervoeding.