Nieuws - 22 oktober 2009

Najaarsgoud

We kunnen er niet meer omheen; de onverbiddelijke herfst is begonnen. Mist, kou, nattigheid, af en toe een stralende dag en... Hollandse pot!

29-menu-BdG-0103.jpg
Na maanden van exotische gerechten, buitenlandse hoogstandjes en hippe, te dure drankjes is het weer tijd voor oer-Hollands culinair erfgoed. In de winkel liggen dan ook spruitjes en rookworsten hoog opgestapeld, en natuurlijk pompoenen, aangezien Halloween bijna voor de deur staat.
Wat je helaas niet snel in het schap zal aantreffen, zijn pastinaken. En juist deze jongens hebben een speciaal plekje in mijn hart, simpelweg omdat wanneer ik de voorganger van onze bekende winterwortel eenmaal heb klaargemaakt, ik er niet meer van af kan blijven. Om je vingers bij af te likken. Bij ons geen zure gezichten aan de eettafel, geen 'het is zeldzaam dus moet ik het maar lekker vinden'. Bij ons wordt verslonden en geschransd.
Steun deze verschoppeling en maak de pastinaak dé najaarsgroente van Nederland, het witte goud van de herfst. Helaas niet overal te verkrijgen dus struin de markt af of ren naar je groentespeciaalzaak en sla ze in./Arianne van Leeuwen
Oven-pastinaak
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 gram pastinaken

  • 4 sjalotjes - liefst rode, maar iets anders 'uiigs' mag ook

  • 50 gram boter

  • 1 el grove mosterd

  • 2 el honing


 Bereiding
Schil de pastinaken en snijd ze in plakken van ­ongeveer 1 cm. Kook die een minuut of vier voor. Leg de plakken vervolgens in een ovenschaal. ­Verdeel de in partjes gesneden sjalotjes erover en overgiet het geheel met een mengsel van mosterd, honing en boter dat je in de magnetron even hebt laten smelten. Als je het lekker vindt, kun je er ook nog een fijngehakt teentje knoflook overheen ­strooien.
Een half uur in de oven op 200 graden.