Organisatie - 20 oktober 2015

Naakt in Impulse zorgt voor opschudding

tekst:
Albert Sikkema
15

De naaktschilderijen die sinds 15 oktober in Impulse en het Restaurant van de Toekomst hangen, zorgen voor opschudding. Dat is precies de bedoeling, zegt programmaleider Nicolien Pieterse van Impulse.

Foto: Onnika van Oosterbosch

De schilderijen hangen er nog maar kort, maar toch heeft een aantal medewerkers van Wageningen UR al gereageerd op de naakten aan de muur. De meeste reageerders zijn niet blij met de keuze, zegt Pieterse, die verantwoordelijk is voor de expositie. ‘Mensen reageren dat deze schilderijen niet kunnen in een zakelijke omgeving en dat ze voorlopig niet met internationale gasten naar Impulse en het Restaurant van de Toekomst komen. Daar gaan we nu intern een gesprek over voeren.’

Naakten in Impulse
Naakten in Impulse

Pieterse snapt die kritiek wel, maar is het er niet mee eens. ‘Impulse is de plek om mensen te prikkelen en discussies los te weken. Dat doen deze schilderijen, ik heb met deze collectie de grens opgezocht. De kunstenares verkent het lichaam, dat doen wetenschappers ook, en ze stelt schoonheid en aftakeling ter discussie. Het is confronterend, je kunt er niet omheen, maar dat is prima, want Impulse beoogt juist dat je wordt uitgelokt om te kijken en er een discussie over te voeren. Je wilt wat losmaken en dat is gelukt.’

Enkele medewerkers van Wageningen UR hebben bij Pieterse aangegeven dat ze zelf niet blij zijn met de keuze, maar de meeste reageerders denken dat bezoekers met een ander geloof of culturele achtergrond er aanstoot aan nemen. Pieterse spreekt vandaag enkele medewerkers die niet blij zijn met de naakten in het restaurant. Ze wil de schilderijen niet laten weghalen. De expositie duurt zes weken.

Re:acties 15

 • Astrid de Best

  Wat ik zo vreemd vind aan deze discussie: Alle klachten die er zijn, gaan over de naakte oudere vrouwen. Maar niemand heeft het over de naakte jongere vrouwen en de naakte babies. Dus de naakte ouderdom is een struikelblok, maar jongere dames in bad, of een spartelende blote baby is prima? Heel raar vind ik dat! In mijn ogen zijn alle schilderijen sowieso prachtig en de mensen erop ook. Je bent tenslotte langer oud dan jong, dus wen er maar aan. Zo zien mensen er nu eenmaal uit.

  Reageer
  • Arianne

   Helemaal eens met Astrid de Best. Keith Richards zei het laatst treffend: 'Niemand wil oud worden maar ook niemand wil jong sterven.' Waarom is een lichaam ineens onsmakelijk als iemand ouder is? Omdat we allemaal bang zijn om oud te worden en dood te gaan?

 • JMC V te B

  Heel mooi, integer en knap werk !!! Als je zo mooi kan schilderen behoor je tot de absolute top!

  Reageer
 • Roeland van Reem

  Het heet niet voor niets 'restaurant van de toekomst' mensen! Op een dag ga je er steeds meer zo uitzien. Wen er maar aan, want het is normaal en geldt voor iedereen.

  Reageer
 • kunstliefhebber

  Maar die schilderijen zijn prachtig! Ik heb echt ademloos staan kijken naar de oude mevrouw. Zijn ze te koop?
  Overigens: mensen die bij Pieterse klaagden dénken dat gelovigen of van niet-NL cultuur hier aanstoot aan nemen, maar hebben ze dat hen ook gevraagd? Uitleg over de bedoeling van de schilder kan veel misverstanden voorkomen.
  [nb: er staat in tekst 'met een ander geloof'? anders dan welk geloof? en 'andere culture achtergrond', anders dan welke achtergrond? Binnen NL kunnen overigens ook culturele achtergronden verschillen. Volgende keer graag zorgvuldiger formuleren]

  Reageer
 • Ab

  Dan ga je toch lekker ergens anders eten?

  Reageer
 • Wakker Vlees

  Waarom zou je zulke afbeeldingen in een restaurant ophangen? Niemand zit toch op een foto van een verlepte bejaarde in een bad te wachten als je lekker probeert te eten? Wat is de volgende stap? Alleen maar afbeeldingen van anussen? Hang die shit ergens waar mensen niet komen om te eten. In de plee bijvoorbeeld.

  Reageer
  • Promovendus

   Gewoon omdat het kan. En dat is een groot goed, juist in een land als Nederland, en juist op een universiteit.

  • Henk

   Dat is het probleem in dit, soms domme, land! We doen dingen enkel omdat 'het kan' en verder niet..

  • oud vlees

   Maar 'wakker vlees' toch. Die afbeeldingen laten toch gewoon zien hoe wakker vlees er op latere leeftijd uitziet? Gij ook, Brutus, later.

  • Wakker Vlees

   @oud vlees

   Dan kan je net zo goed verse drollen serveren in het restaurant in plaats van eten, aangezien het eten er op 'latere leeftijd' zo uit gaat zien...

 • monique

  Onsmakelijk.......lelijk.......
  Wat ontzettend jammer dat er zo gedacht wordt over het menselijk lichaam

  Reageer
  • Henk

   Kom op zeg. Dit soort 'kunst' is gewoon lelijk en zinloos. Punt. Alle argumenten die worden aangedragen om deze troep te laten hangen snijden echt geen hout. Desnoods haal ik ze morgen zelf wel weg.. :p

 • notpicnic

  met het argument "zakelijke omgeving" wordt het een typisch gevalletje University Inc: the corporate corruption of Higher education. Waarmee wordt bedoelt dat de klassieke Universitaire waarden zoals bijv: die van de academische vrijheid onder invloed van binnen dringende Corporate Cultures -gevolg TOPsectoren beleid- langzamerhand worden uitgehold.

  Aangezien de artistieke vrijheid van expressie intiem samenhangt met die van de academische vrijheid besloot ik de inbreuken op die artistieke vrijheden in een universitaire setting te gaan verzamelen.

  Bijv: Een uitbater verbonden aan de Erasmusuniversiteit te Rotterdam zag er geen probleem in om 2 werken uit een kunstexpositie in de Faculty Club van deze publieke universiteit te verwijderen. Het CvB koos tot haar schande de zijde van de uitbater.

  http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/pamplona-kneepkens-university/id7351650

  Op de Hogeschool van Rotterdam was een groep studenten facilitymanagement van plan om een beeld van een naakte zeemeermin uit een ruimte in die publieke hogeschool te verwijderen omdat de horecaondernemer die hen de opdracht tot herinrichting van die ruimte tot een koffiecorner had verleend het beeld een doorn in het oog was. Ze vond het niet zo’n goed idee dat klanten tijdens het koffiedrinken recht in het kale kruis van Aphrodite zouden kijken. Bormans hield gelukkig voet bij stuk.

  http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/corinne-heslenfeld-aphrodite/id14685837

  Een andere mooi case-studie betreft: http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/carbon-university-wyoming/id7407493

  Een verzameling van zulke case-studie kan men vinden onder:

  http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/art-censorship-universities/id7351745

  onderdeel van University Inc:

  http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/university-corruption/id3556157

  of via een andere minder up-to-date-vorm

  (4,7 MB pdf) http://www.pearltrees.com/s/file/download/111280085/

  greeting http://twitter.com/notpicnic

  Reageer
 • Ed

  Ik kan me voorstellen dat er groepen zijn die dit aanstootgevend vinden. een Playboy of Penthouse editie ophangen mag niet want dat is realisme en vunzigheid. Omdat het zogenaamd kunst is, mag het dan wel? Wat kunst is, is trouwens aan de kijker en niet aan iemand die dat beslist voor anderen.
  Feit wil dat niet alleen bevolkingsgroepen hier aanstoot kunnen nemen, ook leeftijdsgroepen zullen hier problemen mee hebben. Laat je je kind van 9 hier naar kijken? Onder het mom van een discussie losmaken, hang je dan ook de foto's uit oorlogsgebieden op waar kapotgeschoten lichamen op straat liggen? of de kusten van de middelandse zee, waar kinderen levenloos in de branding liggen? Discussie oproepen is 1 ding, om dat op een gepaste manier te doen een ander. De keuze voor het op deze wijze doen zou niet de mijne zijn. Het op deze manier iets opdringen 6 weken lang? Nee, ook niet.

  Reageer
  • Ed

   Hmm, jammer dat ik niet meer de enige ben die af en toe onder dit pseudoniem schrijft!

 • albert sikkema

  De schilderijen zijn trouwens van Francien Krieg.

  Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

 • Iet Wouda

  Ik vind het schitterende, knap gemaakte, schilderijen. Maar of ik hier tijdens het eten steeds mee geconfronteerd zou willen worden, is toch de vraag....


Re:ageer