Organisatie - 1 januari 1970

NWO ziet weinig Wageningse talenten

Wageningen Universiteit krijgt weinig beurzen voor briljante onderzoekers van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek NWO. Slechts 13 van de 528 beurzen waren de afgelopen jaren voor Wageningen. De Wageningse onderzoeksscholen willen actie ondernemen om die score te verbeteren.

NWO deelt drie typen beurzen uit aan veelbelovende wetenschappers. De veni-beurs van 200.00 euro is voor jonge onderzoekers die pas gepromoveerd zijn, vidi-beurzen (600.000 euro) zijn voor onderzoekers met een paar jaar onderzoekservaring na de promotie, en de vici-beurs (1,2 miljoen euro) is voor onderzoekers die het al op jonge leeftijd tot hoogleraar hebben geschopt.
NWO deelt de beurzen jaarlijks uit. Twee weken geleden bleek Wageningen bij de vidi-beurzen geheel buiten de prijzen te zijn gevallen. Een duik in de lijsten met laureaten uit het verleden leert dat dat geen uitzondering is. Zes procent van de Nederlandse universitaire onderzoekers werkt in Wageningen, terwijl slechts twee procent van de beurzen de afgelopen drie jaar naar Wageningen kwam.
Bij de veni-beurzen heeft Wageningen relatief het meest succes (3 procent), maar vidi- en vici-beurzen zijn een zeldzaamheid. Opvallend is dat de beurzen die wel naar Wageningen komen vrijwel allemaal te danken zijn aan de onderzoeksschool Experimental Plant Sciences. Die onderzoekschool vraagt zich volgens ambtelijk secretaris ir Wim de Leijster ook af waarom de collega-scholen er niet in slagen beurzen los te peuteren. ‘Misschien zijn onze onderzoekers beter. Wij zijn pas een keer buiten de prijzen gevallen.’
Marga Verschoor, die voor het NWO-gebied Aard- en levenswetenschappen de beursaanvragen begeleidt kijkt op van de slechte score van Wageningen: ‘We hebben hier niet het idee dat het slecht gaat met de voorstellen uit Wageningen, zeker niet bij de veni.’ Wel wijst zij erop dat Wageningen in minder vijvers vist dan andere universiteiten. Terwijl Wageningen haast alleen successen boekt bij Aard- en levenswetenschappen kunnen andere universiteiten ook terecht bij andere gebieden van NWO.
Dr Henrieke de Ruiter van de afdeling Onderzoeksstrategie zegt dat de onderzoekscholen zich afvragen of aanvragen van beurzen beter begeleid moeten worden. ‘We weten dat een aantal andere universiteiten hun aanvragen veel strakker begeleiden. De moeilijkheid is wel dat NWO dat eigenlijk niet wil. Die wil toptalent belonen en een echte topper moet zelf bewijzen zo’n aanvraag goed te kunnen indienen.’ Een concreet plan voor verbetering van de Wageningse score is er volgens haar nog niet.
Overigens is er nog hoop op Wagenings succes in de nabije toekomst. Vier Wageningse onderzoekers zijn nog in de race voor een vici-beurs. / KV