Organisatie - 15 januari 2016

NVAO blijft alle opleidingen keuren

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Accreditatieorganisatie NVAO blijft de opleidingen van hogescholen en universiteiten beoordelen. Onderwijsminister Bussemaker krijgt de handen niet op elkaar voor een experiment met instellingskeuringen.

Accreditatie

Coalitiepartij VVD blokkeert de plannen voor ‘instellingsaccreditatie’. Bussemaker wilde een proef doen met zes universiteiten en zes hogescholen die als gehele instelling een stempel van goedkeuring konden krijgen en dan zouden hun opleidingen jarenlang geen keurmeesters van accreditatieorganisatie NVAO meer over de vloer krijgen.

Maar de VVD was mordicus tegen. Kamerlid Pieter Duisenberg vond dat met het experiment ‘de bijl’ werd gezet ‘aan de wortel van het onderwijs’. Hij vond SP en GroenLinks aan zijn zijde en de drie partijen presenteerden op verzoek van de minister een eigen plan. Daarin blijft de NVAO elke opleiding afzonderlijk keuren, maar veel minder uitgebreid dan nu gebeurt.

Minister Bussemaker stelde in reactie gisteren een nieuw experiment voor: een combinatie van haar plan en dat van de gelegenheidscoalitie van Duisenberg. Hogescholen en universiteiten die straks een ‘instellingsaccreditatie’ halen, krijgen alleen de lichte opleidingskeuringen uit het plan van VVD, SP en GroenLinks voor de kiezen. Daar kon de Kamer mee leven.

Bussemaker wil zo snel mogelijk een brief sturen aan de Kamer over het experiment. Binnen een maand moet er dan een algemene maatregel van bestuur liggen die het experiment regelt. ‘Enige haast is inmiddels wel geboden’, aldus de minister.

Studentenorganisaties LSVb en ISO hebben intussen laten weten tevreden te zijn met dit nieuwe experiment. ‘Gelukkig ligt het experiment met instellingsaccreditatie in de prullenbak’, reageert Stefan Wirken van de LSVb. De studentenvakbond was van begin af aan tegen dat plan. Ook het ISO kan leven met dat plan, al had voorzitter Linde de Nie liever de instellingsaccreditatie een kans gegeven. ‘Maar dit is het hoogst haalbare nu.’

De discussie over instellingsaccrediaties komt geregeld terug. Zie ook: