Student - 4 juni 2009

NOOIT MEER VERSLAGEN KWIJT MET M

M heet hij. Hij is minder mysterieus dan de baas van spionageheld James Bond, maar niet minder geweldig. ‘Dé oplossing om geen papers of afstudeerverslagen te verliezen als je laptop wordt gejat of je computer instort, is onze M-schijf gebruiken’, zegt Hans, een aardige meneer van de Servicedesk ICT. ‘Daar wordt iedere nacht een back-up van gemaakt.’

Het werkt vrij simpel, vertelt hij. Je logt, waar je ook bent, in op het WUR-netwerk via portal.wur.nl (My Site). Je kopieert je bestanden naar de computer waarop je werkt en sleept ze na gebruik weer terug naar de M-schijf.
Toch is M niet populair. ‘Ik mail stukken naar mezelf’, ‘ik kan er niet bij vanuit thuis’, ‘hij is snel vol’ en ‘ik weet eigenlijk niet hoe hij werkt’, leert een korte rondgang bij studenten met de vraag hoe ze als flexplekkers met hun computerbestanden omgaan.
Mailen kan inderdaad, maar geef de bestanden versienummers tegen overschrijving, tipt de servicedesk. Voor meer ruimte gooi je om te beginnen de vervangbare Mp3-liedjes eraf.
En werk je op je laptop omdat de unicomputer het juiste programma mist? Bel de servicedesk even, vaak is er wel een mouw aan te passen.
Stuur back-ups in ieder geval uit logeren: gratis bij M of je ouders, of voor vijf euro per maand ergens op internet. Een externe harde schijf of usb-stick is nog steeds zo verbrand of gejat. Zeker als bij mooi weer ramen en deuren open staan zijn die, net als je laptop, zo foetsie.
Het enige lastige is dat van buiten in¬loggen op het netwerk de laatste tijd niet vlekkeloos gaat. Maar daar wordt hard aan gewerkt, verzekert de servicedesk.