Wetenschap - 7 mei 2009

NOGMAALS: WIJN IS GEZOND

Een half glas wijn per dag verhoogt de levensverwachting. Dat stelt dr.Martinette Streppel in The Journal of Epidemiology and Community Health.
Dat matige alcoholconsumptie een positief effect heeft op de gezondheid is allang bekend. Toch haalde het onderzoek van de Wageningse promovendus het nieuws in binnen- en buitenland. Streppel legt uit: ‘Wat nieuw is aan dit onderzoek is dat het gaat over een blootstelling op lange termijn. We hebben gegevens over voeding en alcoholinname over een periode van veertig jaar kunnen onderzoeken.’
Verder was wel bekend dat alcohol een bepaalde beschermende werking heeft, maar Streppel heeft de effecten van bier, wijn en sterke drank apart kunnen meten. ‘Wijn blijkt toch iets extra’s te hebben. Dat zouden de polyfenolen kunnen zijn die erin zitten, maar dat valt buiten deze studie.’
Streppel gebruikte gegevens uit de Zutphen-studie, waarbij 1400 mannen 40 jaar lang werden gevolgd. Van hen is het rook-, drink- en eetgedrag geregistreerd, maar ook ziektes en eventuele doodsoorzaken. Deze nieuwste interpretatie van die dataset, waaruit al eerder bleek dat vezels op korte termijn gezond zijn, blijkt nu dat mannen van vijftig die een half glas wijn per dag drinken een vijf jaar hogere levensverwachting hebben dan geheelonthouders. Wie twintig gram alcohol per dag drinkt, verlengt zijn statistische leven met twee jaar. Wie daarbij nog eens twee gram alcohol uit wijn tot zich neemt, telt daar nog drie jaar bij op.
Streppel: ‘Dit is de eerste studie die de effecten van absolute alcoholconsumptie en het type drank op de levensverwachting meet. Vooral van belang is dat we meerdere meetmomenten hebben waardoor de meetfout veel kleinier is dan bij de meeste studies. Zo kun je lange- en kortetermijneffecten meten.’ Conclusie: ‘Wijn is ook op de lange termijn gezond.’ / Nicolette Meerstadt

Martinette Streppel is op 24 april gepromoveerd bij prof. Daan Kromhout en prof. Frans Kok van de afdeling Humane voeding.

Re:ageer