Student - 30 april 2015

“NO ERA PENAL!”

tekst:
Amy Jansen

Wie: Paul Ravensburger
Wat: Stage
Waar: El Colegio de la Frontera Sur, Campeche, Mexico

“Voor de bachelor Internationaal Land- en Waterbeheer moet je verplicht een stage in het buitenland doen. Ik ben naar Mexico gegaan. Daar heb ik compost gemaakt met verschillende ingrediënten. Vervolgens heb ik met deze verschillende soorten en in allerlei doseringen een plantenexperiment gedaan. Ik heb ook les gegeven in het maken van compost. Dat deed ik op een aantal scholen. Ik merkte tijdens mijn onderzoek wel hoe primitief onderzoek in Mexico is. Hier zou je een machine hebben die de composttemperatuur constant in de gaten houdt, daar moest het gewoon met een thermometer. Ik moest zelf ook regelmatig naar een labwinkeltje om apparatuur te halen. Een keer was er iets misgegaan met de factuur en heb ik acht uur moeten wachten. Alles ging daar eigenlijk langzamer dan in Nederland.

28_HEW_Paul_Ravensburger.JPG

Wat ook wel grappig was, is dat ik regelmatig werd geconfronteerd met voetbal. Die sport leeft heel erg in Mexico. Nederland heeft tijdens het WK de wedstrijd tegen Mexico gewonnen. Vaak kreeg ik van Mexicanen te horen “No era penal!”. Wat betekent dat het een onterechte strafschop was. Toen Mexico de oefenwedstrijd tegen Nederland won, heb ik dat vaak te horen gekregen.

De eerste maand heb ik in Mexico nog veel gereisd. Ik ben naar Merida geweest, maar de maya tempel Uxmal. Om half 6 vertrok ik van huis, zodat ik er als eerste zou zijn. Ik ben meteen op de hoogste tempel gaan zitten terwijl er niemand was. Het uitzicht over het bos was heel gaaf en het was ook heel grappig om helemaal alleen te zijn in een stad die vroeger zo groot was.

28_HEW_Ravenburger_strand.JPG

Tenslotte heb ik ook nog gevierd in Mexico. Ik speelde in Mexico in een orkest en een paar leden hadden mij uitgenodigd om de Dia de los muertos bij hen te vieren. Dat voelde wel heel speciaal, omdat het eigenlijk een familiefeest is. Ik ben mee geweest naar hun huis op het platteland en heb echt een hele gave dag gehad. Mijn tijd in Mexico heb ik nog lekker afgesloten met een tijdje relaxen aan het strand, Mexico valt stiekem toch ook nog onder de caribbean.”