Organisatie - 9 september 2011

NIOO maakt een feest van groene innovaties

tekst:
Redactie

Het ecologeninstituut aan de rand van de campus is een enthousiasmerende lofzang op groene innovaties. Maar wat doet dat straalkachteltje daar?

nioo%281%29.jpg
'We zitten nu naast de universiteit van Wageningen, maar we doen ook onderzoek met andere instituten, in Nederland en in de hele wereld', benadrukt directeur Louise Vet donderdag bij de opening. Het is een publiek geheim dat ook Utrechtse biologen het grootste KNAW-instituut graag naast zich hadden gezien.
Vleermuizen
Maar Utrecht greep dus mis. Mede dankzij de Wageningse koopmansgeest. In de wandelgangen valt te horen dat universiteitshoogleraar Rudy Rabbinge de Wageningse Raad van Bestuur destijds overtuigd heeft om niet het volle pond te vragen voor de grond - toen nog eigendom van Wageningen UR.
Op deze grond viert NIOO nu haar nieuwe onderkomen. Het is een van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Het hout, beton en glas is herbruikbaar, afval wordt ter plekke afgebroken, warm water wordt in de grond opgeslagen, de kelder is voor de vleermuizen, de fietsenstalling is een 'bijenhotel' en het dak bestaat natuurlijk uit zonnepanelen.
Lef
Zoetwaterecologe ElLen van Donk laat trots haar kamer zien. Maar... onder het bureau staat een kacheltje. Een elektrisch kacheltje. Van Donk fluistert:  'Er zijn veel mensen die zo'n dingen hebben. Afgelopen winter was het zo koud hier.'
Maar voor cynisme is geen plek vandaag. De opening straalt een soort duurzaam positivisme uit, verwoord door een legertje bekende Nederlanders. KNAW-president Robbert Dijkgraaf prijst de lef en vrije geest van Louise Vet en haar team. ZKH prins Carlos de Bourbon de Parme hekelt de angst voor verandering en heeft het over 'good people stand up'. Froukje Jansen, Jan Douwe Kroeske, Marijke Vos, Wubbo Ockels: ze zijn eensgezind positief over een groene toekomst.
Morgen (zaterdag 10 september) houdt het NIOO een open dag, waarbij meer dan duizend mensen worden verwacht. Tussen 11 en 17 uur presenteren ecologen hun onderzoek, het gebouw en het terrein.