Organisatie - 23 oktober 2008

NIOO-gebouw signaal aan Wageningen UR

nieuws_2505.jpg
De Atlas-bewoners van Wageningen UR mogen er straks de hele dag op uitkijken: het duurzaamste kantoorgebouw van Nederland. Als alles meezit, gaat begin februari de eerste schop de grond in aan de overkant van de Mansholtlaan, voor de nieuwbouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). NIOO-directeur Louise Vet wil er een signaal mee afgeven.
Het gebouw moet volgens Vet het neusje van de zalm worden op het gebied van duurzaam bouwen. Preciezer gezegd: hét toonbeeld van bouwen volgens de zogeheten cradle to cradle-filosofie. Bouwen dus met veel gebruik van zon, licht en natuurlijke, herbruikbare materialen. ‘Het gebouw is een signaal’, vindt Vet. ‘Ecologisch heeft toch een beetje het imago van geitenwollen sokken, van ronde vormen ook. Maar dit is juist een heel strak gebouw. Cradle to cradle is een hele high tech tak van sport.’ Het gebouw is ook een signaal aan Wageningen UR, vindt Vet, die naast NIOO-directeur ook bijzonder hoogleraar Evolutionaire ecologie is, aan Wageningen Universiteit. Wageningen UR moet volgens haar meer de nek uitsteken voor duurzaam bouwen op de campus.
Het NIOO-gebouw wordt zoveel mogelijk opgetrokken uit glas, hout en staal, onbewerkte en zo mogelijk ongemengde materialen die gemakkelijk herbruikbaar zijn. Vooral het overvloedig gebruik van glas valt op in het ontwerp van Claus en Kaan Architecten. Oneerbiedig gezegd bestaat het gebouw uit twee platte glazen dozen met daarop een twee verdiepingen hoge houten huls. Achter het hoofdgebouw komen diverse bijgebouwen, zoals de kas, het de klimaatcel fytotron en dierenverblijven.
Markant is het groene dak. Op dit dak zorgen moerasplanten in een zogeheten helofytenfilter voor zuivering van het eigen afvalwater. Het dakterras gaat mogelijk ook plaats bieden aan een aantal proefopstellingen van Wageningen UR op het gebied van zonne- en algencollectoren. Vet is daarover in gesprek met diverse collega-hoogleraren.
Ook is het de bedoeling dat er hogetemperatuuropslag in de bodem gaat plaatsvinden. Overtollige warmte wordt in de vorm van water van veertig tot vijftig graden op 120 meter diepte in de bodem opgeslagen en teruggehaald als dat nodig is. Op dit moment wil de provincie nog gen vergunning afgeven voor dat project, omdat ze de risico’s voor verstoring van de bodemlagen te groot vindt.
Het nieuwe gebouw zal de huidige vestigingen van het NIOO in Heteren en Nieuwersluis gaan huisvesten, met in totaal 160 mensen. De nieuwbouw kost 25 miljoen euro en moet in 2010 klaar zijn.

Re:ageer