Nieuws - 13 september 2001

NB: Vogelspinnenseks: bulbussen legen en vluchten maar ?

NB: Vogelspinnenseks: bulbussen legen en vluchten maar ...

Het mannetje van de vogelspin doet het nog voorzichtiger dan de spreekwoordelijke egels: "Het mannetje gaat nu langzaam naar het vrouwtje toe, als het mannetje dan de poten van het vrouwtje aanraakt richt zij haar voorkant omhoog. Het mannetje pakt nu met zijn tibiaalhaken de kaken van het vrouwtje vast, zodat ze niet kan bijten. Nu gaat hij verder onder het vrouwtje en steekt ??n of beide bulbussen in de geslachtsopening van het vrouwtje en leegt ze. Als alles klaar is moet het mannetje zo snel mogelijk zien los te komen en weg te vluchten. Het wil wel eens gebeuren dat het agressieve vrouwtje het mannetje aanvalt." Spannende seks op een anderszins informatieve site over vogelspinnen (www.smithi.myweb.nl).

Op 14 februari organiseert het Rathenau Instituut (www.rathenau.nl) het eerste Technologiefestival met als titel De nacht van de voortplanting, en zoals gebruikelijk heeft het festival ook een site (www.technologiefestival.nl). Daar word je echter niet veel wijzer over voortplanting. Wel over het programma, met een talkshow met Ria 'Gezondheidsplein' Bremer, optredens van bekende Nederlanders, een IVF-laboratorium, colleges van gynaecologen over de huidige stand van zaken, en een afsluitend debat over de toekomst van de voortplanting.

En, dacht ik, waar is de technische vooruitgang qua voortplanting nu verder gevorderd dan elders? Juist ja, in de veehouderij. Maar wetenschappelijke informatie over voortplanting blijkt op internet nauwelijks te vinden. Veel informatie staat op hobbypagina's als de bovenstaande Vogelspinnensite van Nederland.

Zo laat Karin van Veen zien dat het er bij gerbils gewoner aan toe gaat, met een copulerend paartje op de voortplantingspagina (users.bart.nl/~fredveen/voortpl1.htm) van de Gerbil Information Page. En beginnende hamsterfokkers kunnen het best beginnen met dwerghamsters, zo blijkt op de fokpagina van de Hamster planeet (hamsters.huisdier.net/fokken.html). Uit de site met de lieflijke titel Vera's Ganzenpage (www.gansje.yucom.be) vertelt de Belgische Vera Pluym dat ganzen het best paren in het water. En nota bene op de site van openbare basisschool De Octopus uit Capelle aan de IJssel (home.box.nl/~octopus) leren bezoekers alles over de voortplanting van de octopus die zo'n 150.000 eitjes legt, zo groot als een rijstkorrel.

De enige plek waar praktische kennis over het fokken van vee te vinden is die wetenschappelijk ook nog betrouwbaar is, is de Kennisdatabank van het Praktijkonderzoek Veehouderij (www.pv.wag-ur.nl/kdb/zoeker/login.asp). De site is gratis en makkelijk te doorzoeken, maar voor de diepere informatie moet betaald worden. Anders krijg je korte informatie als: "De meeste geiten zullen nog steeds door natuurlijke dekking drachtig moeten worden."

Daar is de Natuurwetpartij overigens alleen maar blij mee, zo blijkt uit haar programmatekst over kunstmatige inseminatie (www.natuurwetpartij.nl/programma/beleidsterreinen/natuurenomgeving/objectieveecologie/diervriendelijkheid/voortplanting.php): "In vitro fertilisatie (IVF), kunstmatige inseminatie (KI) en embryotransplantatie (ET) zijn uitwassen van industri?le dierhouderij en exploitatie. Dieren hebben recht op hun natuurlijke wijze van voortplanting. Zij beleven daar meer plezier aan en dat is ook beter voor het nageslacht. Ook het klonen van dieren is onacceptabel." | M.W.