Nieuws - 10 mei 2001

NB: Vlees of geen vlees, that is the question

NB: Vlees of geen vlees, that is the question

Dankzij MKZ staat scharrelvlees weer in het middelpunt van de belangstelling. Een wel heel apart voorbeeld hiervan is het wildernisvlees dat Stichting de Ark op haar site aanbiedt (www.arknature.org/ark-kudde/wildernisvlees/aanbod.asp). Schenkels, sukadelapjes en ossehaas van Galloway-runderen uit de natuur- en landschapsontwikkelingsparken die door De Ark worden beheerd. Maar de vleeseter kan natuurlijk ook terecht bij de zeshonderd scharrelslagers die Nederland volgens Scharrelvlees.net (www.scharrelvlees.net) rijk is. Op internet vind je scharrelvlees bij Harderwijkse De Scharrelslager (www.descharrelslager.nl), maar je vindt er ook biologisch vlees bij De Groene Weg (www.degroeneweg.nl) en Utrechtse Slagerij De Molen (www.ekovlees.nl) en het biologisch-dynamische vlees van Dynamic Meat (www.dynamicmeat.nl).

De consument wil tegenwoordig weten waar de karbonade op zijn bord vandaan komt. Scharrelvlees.net springt op deze vraag in met het Pigbrotherhuis (www.scharrelvlees.net/indexpbrother.htm). Via vier webcams zijn de vertederende avonturen te volgen van enkele scharrelberen, -zeugen en -biggen. Die genieten van een veel mooier uitzicht dan hun naamgenoten van Big Brother, zo blijkt uit de verhalen. "Koos de beer was erg in zijn sas toen hij een leuke zeug in het weiland bij de buurman, boer de Mol, zag lopen. Koos reageerde: zo hou ik het nog wel vol tot het einde van het jaar."

De mensen die dankzij de crisis kiezen voor een geheel vleesloos dieet worden op internet overladen met recepten. Kijk maar op vegetarisme.pagina.nl onder het kopje Vegetarische recepten, zoek vegetarische recepten op SmulWeb (www.smulweb.nl), bereid de vleesloze barbecue van Animal Freedom (www.animalfreedom.org/paginas/informatie/barbecuerecepten.html), of bezoek een van de vegetarische restaurants die de Nederlandse Vegetari?rs Bond noemt op zijn site (www.vegetariers.nl/index.html?/vegetar.html).

De twijfelaars die kiezen voor vleesvervangers kunnen terecht op de Webgroep quorn van SmulWeb (quorn.wereld.nl) of zoeken een alternatief in GoodBite (www.goodbite.nl). 17,2 procent van de Nederlandse huishoudens legt wel eens een vleesvervanger op zijn bord, zo blijkt uit een nieuwsbericht op AgriHolland (www.agriholland.nl/nieuws/2000/04/20467.html). Lekkerder lijkt mij de gesneden paddenstoelenmix van Verburg Champignons Online (www.champignon.nl/varieteiten/mix.html) of de champignonburger van de Gerechtensite (www.gerechtensite.nl/Hoofdgerecht_voor_4_personen/Champignonburgers/body_champignonburgers.html).

Maar ja, dan eet je vleesloos, terwijl zelfs de Merlot del Veneto met Eko-keurmerk van LekkerWijntje (www.lekkerwijntje.nl) en de biologische Scheurebe Eiswein van EkoDirect (www.ekodirect.com/W04/bestel4.htm) niet vegetarisch zijn. Daarin zitten dierlijke hulpstoffen als albumine, case?ne, gelatine en vislijm die worden gebruikt voor het uitvlokken van zwevende deeltjes voor een heldere wijn. Harald Zellerer heeft een site (www.zellerer.nl/vegan.htm) waarin duidelijk staat aangegeven in welke wijnen wel of geen dierlijke hulpstoffen zitten. De compleet vegetarische Pineau des Charentes ros? past echter ook heerlijk bij een gewone kippenbout. | M.W.