Nieuws - 22 maart 2001

NB: Op internet kun je helemaal niet discussiëren

NB: Op internet kun je helemaal niet discussiëren

Het maatschappelijk debat leeft niet op internet. In de discussie over biotechnologie bleek de genetische manipulatie van de Amerikaanse president George W. Bush tekenend voor het niveau van de discussie (zie Wb 6). En de discussie over de gevolgen van de actuele dierziektes BSE en mond- en klauwzeer wordt domweg niet gevoerd (zie Wb 9).

Maar misschien kan het ook helemaal niet, discussi?ren op internet? Neem nou de ruimtelijke ordening. Naast de literatuur en de kunst kent Nederland geen vakgebied dat meer doordesemd is van opiniestukken, discussiedagen, conferenties, prijsvragen en andere debat-prikkelende activiteiten. Voor het verschijnen van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening werd heel Nederland nadrukkelijk uitgenodigd om op verschillende plekken mee te doen aan de discussie over de vraag hoe Nederland er in 2030 uit kon zien. En met succes, want de aandacht voor de nota was zo groot dat hij direct na verschijnen moest worden herdrukt. De vijfde nota staat nu integraal op internet (www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=1&goto=3410).

Dat ruimtelijk debat leeft ook op internet, zo lijkt het. Op de site van het Informatie- en Kenniscentrum voor de Ruimtelijke Ordening staan zestien verwijzingen naar nationale en regionale discussiesites (www.nirov.nl/ikcro/discussie.htm). Het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting NIROV (www.nirov.nl) heeft in samenwerking met het ministerie van VROM een speciale pagina geopend over de nota (www.5enota.nl). En het vakblad voor stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten Blauwe Kamer volgt de wordingsgeschiedenis van de nota met een kroniek, waarvan helaas alleen de laatste aflevering op internet staat (www.blauwekamer.nl/kroniek.htm).

Toch wil het echte debat niet van de grond komen. Op D-board.nl van ontwerpbureau Post-L 30 (www.pl30.com/discus) praat de drukst bezochte discussiegroep over praktische zaken als 3D-animaties. En soms is de opzet van een site domweg knullig. Zo is het dossier van de Volkskrant over de vijfde nota (via www.volkskrant.nl/achtergronden/dossiers) niet gekoppeld aan het wat magere discussieforum van dezelfde krant (www.volkskrant.nl/achtergronden/forum/350028791.html).

Misschien is Nederland te groot als discussieonderwerp. Mensen blijken zich pas druk te maken als er veranderingen komen in hun eigen achtertuin, zo blijkt uit het grote aantal actie-sites. Van de nationale actie 'Trek de groene grens' van Milieudefensie (www.milieudefensie.nl/campagnes/ruimte) tot de site van het Comit? Teteringen Verstikt! (concepts.nl/~jhjgroot).

Het ligt aan internet.

Op de discussiesite van het ministerie van Economische Zaken over de economie van de eenentwintigste eeuw (www.e21e.ez.nl) gooit een zekere Frank Hermans de knuppel in het hoenderhok: "Een mens is gezegend met ogen, oren, neus en vingers. Zicht, gehoor, reuk en tastzin zijn noodzakelijk voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling. Internet zal een deel van de zintuigen in kwaliteit doen verminderen en bovendien ook het vermogen tot bewegen. Het is te hopen dat de mensen goede keuzes gaan maken in de volgende eeuw en niet nog meer van elkaar zullen vervreemden." | M.W.

Volgende week: water. Tips kunt u mailen naar martin@woestenburg.nl.