Nieuws - 20 december 2001

NB: Maagbandje, weg-met-de-weegschaal en Prozac

NB: Maagbandje, weg-met-de-weegschaal en Prozac

INTERNET | Hoe dik is u? Er zijn tientallen websites met rekenmachientjes die dat moeiteloos calculeren. Voer je gewicht en lengte in, en je weet of je bij het groeiende zwaarlijvige deel van de bevolking behoort (http://www.xs4all.nl/~harfos/quetelet). Met mijn 97 kilo ben ik 'wat aan de zware kant', vertelt het apparaat me. 'Uw ideale gewicht ligt tussen 66 en 83 kilogram.'

Cellulitis! Veertien kilo overgewicht. En dat terwijl de feestdagen voor de deur staan. Hoe kom ik daar in obesitasnaam van af?

Met een maagband, lees ik op de website van de Webgroep Maagverkleining (http://maagverkleining.wereld.nl). Een chirurgisch aangebracht bandje om je maag waardoor je al na drie toffees volzit. Een rigoureuze stap. Op de site legt een lid van de webgroep uit waarom ze die nam: "Ik ben altijd al te zwaar geweest. Op mijn 26e woog ik al honderdvijftig kilo. En de kilo's kwamen er nog steeds aan."

Honderdvijftig. Zo zwaar ben ik niet. Ik besluit het over een andere boeg te gooien. Geen chirurgische ingreep maar een evenwichtig dieet. Dat kan ik vinden op de site van de Wageningse zussen Meijke en Ineke Van Herwijnen (http://www.wegmetdeweegschaal.nl). Di?tiste Ineke studeert Voeding en Gezondheid in Wageningen en voedingswetenschapper Meijke werkt op het bestuurscentrum van Wageningen UR als voorlichter. De voedingszussen hebben een totaalprogramma voor 24 weken in elkaar gezet dat je vooral op een gezonder manier met voeding, maar ook met lichaamsbeweging en je gevoelens, wil leren omgaan. Zo moet ik al op de eerste dag 'vijf woorden invullen die in me opkomen als ik aan eten denk'.

Ja, dag! Wat is dat nou voor holistisch gezever? Ik wil graag afvallen, maar er zijn grenzen. Hongeren vind ik prima, maar we gaan niet over gevoelens praten. Dan maar aan de pillen. Wat dacht ik van Thermojetics Yellow van Herba Life (http://www.afvallen.nl)? Het preparaat ? 62,50 gulden bevat Garcinia cambogia en chroom. Als ik het slik, ben ik slank voordat ik er erg in heb. Want 'Thermojetics Yellow is een van de mineralen waar het lichaam vaak een tekort aan heeft'. Tuurlijk. I know a quack when I see one.

Op zoek naar pillen die wel werken, steek ik mijn licht op bij Universal Sportvoeding Prikbord Nederland, het trefpunt voor handelaren in verboden stimulerende middelen en hun klanten (http://www.rumblesupplies.com/wwwboard). Hoe moet je injecteren? Hoe kom je aan illegale slaapmiddelen? Het staat er allemaal. Wie clandestien wil afvallen gebruikt tegenwoordig Reductil, een medicijn dat verwant is aan Prozac. 'Maar het is peperduur', schrijft 'Hans' op het board.

Google vindt voor mij een spotgoedkoop alternatief. Dinitrophenol. Bijna overal ter wereld in de handel als zwembadreiniger. Ge?njecteerd of in capsulevorm stuwt het je vetverbranding op tot ongekende hoogten, vertelt dopinggoeroe Daniel Duchaine in een interview (http://www.ironmanmagazine.com/ironman/nutrition/duchaine_interview.htm). De risico's vallen mee. Goed, in het verleden waren er wel eens afslankers blind geworden toen ze de zwembadreiniger slikten. Maar dat gebeurt niet als je er voldoende vitamine C bij gebruikt, laat Duchaine achteloos vallen.

Ik weet het niet, hoor.

Waar stond de site van die Wageningse zusjes ook al weer? | W.K.