Nieuws - 15 april 2011

Mysteries

Het studentenleven is een leven vol surrealisme. Bizarre ontmoetingen in de kroeg, ondoorgrondelijke katers en mysterieus mooie vrouwen in je bed. Namen worden vergeten, telefoonnummers kwijtgeraakt: mensen verdwijnen opeens uit je bed en leven, alsof het waren geesten.

Bij_de_buren_YK.jpg
Vibrator
Naast deze dagelijkse mysteries ("Waar is mijn fiets?" "Hebben we nu met of zonder gedaan?") gebeurt er nog genoeg ander wonderlijkst in het leven van sommige studenten. Het ontwaken met een zwerver in de gemeenschappelijke ruimte van je studentenhuis bijvoorbeeld. In Delft waande een indringer zich voor korte tijd in een paradijs op aarde - een vrouwelijk studenthuis verschilt daar overigens weinig mee. Niet alleen werd hij gewekt door overvloedig vrouwelijk schoon en vulde hij zijn buikje door de koelkast te plunderen, andere instincten werden ook bevredigd: de zwerver bleek twee strings en de gouden huisvibrator te hebben ontvreemd. De man werd ingerekend door de politie - de vibrator wordt ingelijst, en niet meer gebruikt door de dames.
 
Gezondheidsslaapje
Nog bizarder dan het vinden van een zwerver in je huis: het vinden van een dode. Dat gebeurde de Groningse studente Nederlands Emmie Postema. De studente woont in het appartementcomplex te Baflo waar woensdagavond een vrouw om het leven kwam door huiselijk geweld. Emmie: "Ik had hoofdpijn en ging daarom vroeg slapen. Ik hoorde wel gegil, maar dacht niet meteen aan iets ergs. Ik draaide me dus nog maar eens om. Totdat ik plotseling om half tien in paniek door m'n moeder werd gebeld. Mijn zusje had op Twitter gelezen wat er was gebeurd." Tijdens Emmies gezondheidsslaap had een 25-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker zijn 29-jarige ex-vriendin gedood. Later schoot de man een 48-jarige agent dood. "Ik stapte mijn deur uit en zag opeens iemand in de gemeenschappelijke gang liggen, met een wit doek erover en allemaal bloed. Daarnaast lag de brandblusser. Ik schrok me wezenloos." Of haar hoofdpijn overigens over was, is nog steeds een raadsel.
 
Windmolen
In Nijmegen hebben ze zo hun eigen mysteries: windmolens. Als fanatieke linkse enclave zijn de Nijmegenaren stad niet vies van wat groen opgewekte energie, maar wat ze nu met tientallen windmolentjes van plastic moeten? Overal op de campus duiken de vrolijk gekleurde waaiertjes op, en ook twittert een persoon met de account 'Windmolentje' driftig met de studenten. Echt inspirerende boodschappen stuurt de anonieme persoon de wereld niet in, meer in de trant van "Ik draai".Het is universteitsblad Vox helaas nog niet gelukt het mysterie te onthullen: een rondgang langs een christelijke vereniging met een soortgelijk molentje in hun logo en de ultralinkerts van studentenvakbond AKKU heeft nog niets opgeleverd. Het profiel tot nu toe: iemand met veel tijd (om de molentjes te planten en te twitteren), geld (duizend molentjes) en schijt aan de ecologische verontreiniging en footprint. En een tikkelje irritant.
 
Manneken vermist
Ook Belgiƫ heeft zo haar mysteries. Het grootste is hoe zo'n klein landje zo groot kan zijn in bier, chocolade en verdomd lekkere friet met mayo - mysterie nummer twee was toch wel de verdwijning van Manneken Pis van Geraardsbergen. Eenenvijftig jaar geleden verdween het plassende ventje van z'n sokkel, als wijze van studentengrap. Toen koning Boudewijn met Fabiola ging trouwen, wilden een groepje studenten uit Gent een fantastisch geschenk aan het echtelijk paar geven. Moeilijk bleek het stelen niet: het mannetje stond gewoon los op z'n zuiltje. Toen het inzicht kwam dat het onmogelijk was om toegang te krijgen tot het versgehuwde stel, besloten de grappenmakers het beeldje weer terug te brengen. Ruim een halve eeuw na de daad, knaagde het schuldgevoel nog steeds, en besloten de inmiddels oud-studenten een bekentenis af te leggen aan hun geliefde Manneken. Toch nog een raadsel opgelost.