Nieuws - 27 april 2010

Muzikaal hapje

Wat doe jij met 4 en 5 mei? In de enige echte stad waar de vrede is getekend en daarmee de vrede onderstreept zou helemaal los moeten gaan.

Nou dan doen we dat toch. Met elf en een half muziekpodia is er in ieder geval veel. Maar het tofste bevrijdingsfestival van Nederland is geen Pinkpop of Lowlands: op het hoofdpodium staan 'aanstormende helden tussen de gevestigde namen' maar wel allemaal uit Nederland. Een van de aanstormende helden of gevestigde namen is Ali B, de knuffelmarokkaan die nu een theaterprogramma en 'rap op maat' aanbiedt. Daarna komt Di-rect. Ik heb Di-rect een keer gezien toen ze voor wijlen Luie Hond speelden in de tijd dat ze nog een zanger hadden die de rest van de band kende en niet via een of andere show verworven was. Ik was toen een jaar of vijftien en ik torende boven alle meisjes van dertien uit die 'aaaaaaah Spike! (geboren: Frans van Zoest)', 'Jamieeeeeeeeeee' of 'weeeeeeee Tim!' in mijn oor tetterden. Bas van Wageningen was waarschijnlijk door de Cosmogirl niet lekker genoeg bevonden.
Het deed me denken aan een anekdote over de Beatles in hun beginjaren (diehard fans, niet boos worden, ik neem wat popgeschiedkundige vrijheden. Het is immers bijna Bevrijdingsdag). Ze waren toen zo waanzinnig populair dat iedereen als een idioot stond te gillen bij hun concerten. De rockers deden maar wat en leefden zich uit in solo's en dansjes en de nummers met een begin, middenstuk en slot verdwenen langzaam maar zeker uit hun vingers. Toen werden ze gevraagd voor een reeks concerten in Aziƫ waar ze al een flink aantal albums hadden verkocht. De mensen waren niet bekend met de wilde Amerikaanse concerten en luisterden doodstil toen the Beatles hun muziek ten gehore brachten, waarop de mannen ineens ontzettend hun best moesten gaan doen om zo goed mogelijk te spelen wat door hun albums in de geheugens van hun Aziatische fans stond gegrift om niet door de mand te vallen.
Geen bands die ik altijd al een keer had willen zien dus. Dan maar 'snacken': een klein muzikaal hapje om te proeven en dan weer door naar het volgende podium.