Organisatie

Must Leave-kever is online

De muzikale kever in de vijver bij Orion is virtueel opgestegen. Dat wil zeggen: het kunstwerk is online gegaan en voortaan van wereldwijd te zien en horen.
Roelof Kleis

© SparcS

Must Leave werd in mei geïnstalleerd in de vijver bij Orion. De muzikale inhuldiging van het kunstwerk van de Deen Vang Iversen was een van de hoogtepunten van het bijna afgelopen jubileumjaar van WUR. De opvliegende kever verbeeldt de migratie en de voortdurende vernieuwing die dat met zich meebrengt.

De kever kreeg er op 21 juni, de langste dag van het jaar, een klankbad bij. Rondom de kever is continu geluid te horen, een voortdurende wisselende compositie van geluiden. De muziek wordt aangestuurd door weers- en omgevingsvariabelen. Het ontwerp is van de hand van hoogleraar Marten Scheffer. De compositie wordt aangestuurd door een computerprogramma. ’s Avonds licht het kunstwerk op. Het kunstproject moet van de brug over de vijver een droombrug maken.

Veerkracht

Maar tot nu toe moest je voor die ervaring dus wel naar de campus. Dat is nu niet meer nodig. Scheffer heeft Must Leave ontsloten op de website SparcS, die is gewijd aan het onderzoek naar veerkracht en kantelpunten in complexe systemen. Een live stream zorgt voor continu beeld en geluid van Must Leave. Het kunstwerk is overigens nog steeds in ontwikkeling.

Een van de nieuwe geluiden is die van de Kora, een Afrikaanse harp

Marten Scheffer

Kora

‘We gaan nog filters op de straatverlichting plaatsen, om de brug een nog dromeriger sfeer te geven’, zegt Scheffer. Ook het muzikale landschap zelf is nog in ontwikkeling. ‘Een van de nieuwe geluiden is die van de Kora, een Afrikaanse harp. Het harpgeluid wordt aangestuurd door de windsnelheid, die tien keer per seconde wordt gemeten. ‘De windsnelheid bepaalt de toonhoogte, binnen vooraf vastgelegde toonschalen en harmonische schema’s, en het volume van de Kora.’

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.