Nieuws - 1 januari 1970

Multinational gaat PepChip vermarkten

De multinational Whatman gaat PepChip, de peptidenchip van biotechbedrijf Pepscan Systems uit Lelystad, aan de man brengen. Pepscan, een dochterbedrijf van Wageningen UR, hoopt zo nieuwe markten aan te boren.

‘Whatman is wereldwijd marktleider op het gebied van scheidingstechnologie, met een enorm verkoopnetwerk’, zegt commercieel directeur van Pepscan Systems dr Peter van Dijken. ‘Zij nemen onze chip op in hun aanbod en doen de marketing buiten de Benelux. Wij richten ons ondertussen op onze specialiteit: productontwikkeling.’
De distributie van de chip in de Benelux blijft in handen van het bedrijf ServiceXS. Van Dijken: ‘De Benelux is ons proefveld waar we in samenspraak met de academische wereld nieuwe ideeën proberen te lanceren. Dat vraag een andere aanpak’.
De PepChip is vergelijkbaar met een DNA-chip en bestaat uit een glasplaatje met daarop 1000 eiwitfragementen (peptiden) waarmee zeer snel de activiteit van kinases gemeten kan worden. Kinases zijn enzymen die een sleutelrol spelen in de signaaloverdracht in cellen en waarschijnlijk betrokken zijn bij het ontstaan van ziektes als kanker, Alzheimer en diabetes. De chip wordt voornamelijk toegepast in medisch onderzoek.
Vorige maand heeft Pepscan ook een overeenkomst gesloten met het Zwitserse biotechbedrijf Cytos Biotechnology om op peptiden gebaseerde therapeutische vaccins te ontwikkelen tegen chronische ziektes.
Pepscan is een spin-off bedrijf van ID-Lelystad, een voorloper van de Animal Sciences Group, en heeft momenteel ongeveer 25 medewerkers. / GvM