Nieuws - 1 januari 1970

Müller over DNA-afslankpil in Kassa

In een item over een omstreden afslankpil ‘op DNA-basis’ zal het consumentenprogramma Kassa de Wageningse hoogleraar prof. Michael Müller aan het woord laten.

Het afslanksupplement heet Genotrim. Kopers moeten eerst een beetje wangslijm opsturen naar de fabrikant, en ontvangen daarna pas hun – prijzige – pillen. Het bedrijf haalt DNA uit het monster en bepaalt daarvan vijf genen. De uitslag bepaalt de samenstelling van de pil. Die bevat zes stoffen die het afvallen moeten vergemakkelijken. Hoeveel van welke stof iemand ‘persoonlijk pil’ bevat, wordt bepaald door de uitslag van de test.
‘Dit is slecht voor de wetenschap’, zegt voedingshoogleraar Müller. ‘De overheid investeert miljoenen in onderzoek naar het verband tussen genen en overgewicht, en dan komt er een Amerikaans bedrijf dat zulke briljante mensen in dienst heeft dat het al die research niet nodig heeft.’
Er zijn nu driehonderd genen bekend die samenhangen met overgewicht, zegt Müller. Het verband tussen voeding, genen en overgewicht is vele malen complexer dan fabrikant Salugen suggereert, en onderzoekers gaan ervan uit dat Genotrim – kosten: honderd euro per maand – niet werkt. Bovendien bevat de pil het hormoon DHEA, dat in Nederland niet is toegestaan.
‘Een week geleden stond dat nog op de website van de fabrikant’, zegt Müller. ‘Nadat webloggers daarover zijn gaan schrijven heeft Salugen de teksten veranderd. De nieuwe teksten reppen met geen woord over DHEA.’ / WK

De uitzending van Kassa over Genotrim is komende zaterdag 28 januari, 19.00 uur, Nederland 3.