Nieuws - 28 november 2002

Muizenissen

Muizenissen

Drs Ynte de Vries, lid van de VLAG-aio-raad

"De openingstijden van het Biotechnion zijn ingekort. 's Ochtends om acht uur gaat het gebouw open en om acht uur 's avonds gaat alles weer dicht. Langer open mag niet. Dat komt omdat volgens de regels er altijd twee mensen in het gebouw moeten zijn die zijn opgeleid als Bedrijfshulpverlener. Het wordt te duur om 24 uur per dag twee BHV-ers rond te laten lopen.

Een slechte zaak, vind ik. Zeker voor de buitenlanders is de situatie frustrerend. Ze komen hier met een beurs, hebben maar een beperkte tijd om hun werk af te ronden en werkten vroeger in de weekeinden en avonden gewoon door. Net als hoogleraren of docenten, die door de week niet aan het schrijven van artikelen toekomen, of onderzoekers die 's avonds nog even een experiment willen voorbereiden.

Dit speelt niet alleen op het Biotechnion, maar overal in Wageningen. Op het ATO, waar ik ben gedetacheerd, is hetzelfde aan de hand. Onderzoekers klagen steen en been, ook al zijn de openingstijden van ATO soms wel twee keer zo lang als die van het Biotechnion. De universiteit slaat op deze manier een pleefiguur. In het weekeinde zijn alle gebouwen 's morgens tussen tien en twaalf even open, inclusief de bibliotheek, en dan gaan de deuren dicht. Wageningen is de enige universiteit in Nederland die in het weekeinde zijn bibliotheek sluit. Dat kan toch niet?" | W.K.