Nieuws - 24 oktober 2002

Muizenissen

Muizenissen

Prof. Kees de Hoog, soms diploma-uitreiker

De diploma-uitreiking is in de Junushoff een gevaarlijke bezigheid. Het ligt niet aan de jonge ingenieurs en hun aanhang. Zij gedragen zich keurig. Het ligt al helemaal niet aan de pedel, die zorgzaam is en de plechtigheid in goede banen leidt. En het is ook niet aan de collega's toe te schrijven, die hun uiterste best doen om met een kwinkslag en een persoonlijk woord te benadrukken dat de Wageningse opleidingen veel aandacht hebben voor de man of vrouw achter de ingenieur.

Het komt door het enge trapje. Het trapje dat in het halfduister door lenige, maar ook door stramme studenten en docenten beklommen moet worden om het toneel te bereiken. Het trapje heeft geen leuning. Het trapje is bekleed met een gladde stof, waarschijnlijk om niet te fel af te steken tegen het pluche van de schouwburgzaal. Het trapje heeft twee ongelijke treden. Het trapje kent een tweede tree die door de hoogte in letterlijke en figuurlijke zin de laatste stap kan zijn.

Er zijn excuses. Het trapje is wellicht te klein om bij de veiligheidsdiensten op te vallen. Maar het is wel slordig als door het enge trapje straks een stramme diploma-uitreiker of, nog erger, een veelbelovende jonge ingenieur een ongeluk krijgt. Daarom moet een timmerman nog voor de komende diploma-uitreiking in de Junushoff de opdracht krijgen om een ergonomisch verantwoord trapje te maken. Anders moeten de diploma's, als de Aula bezet is, voortaan maar in een collegezaal uitgereikt worden.