Nieuws - 6 juni 2002

Muizenissen

Koen de Rijck, student Bos- en Natuurbeheer en Droevendaalbewoner

"Voor de moord op Pim Fortuyn las ik als Belg graag De Morgen. Tot voor kort ??n van de betere Belgische kranten, die tijdens de affaire Dutroux bijvoorbeeld goed werk heeft gedaan. Maar nu ik zelf heb meegemaakt hoe zo'n stuk tot stand komt, weet ik dat je tussen de letters door moet lezen.

De morgen na de moord liep hier al een journaliste van De Morgen rond. Ze was de tweede. Het stuk dat ze schreef, heb ik hier nog liggen. Het stond de volgende dag op de voorpagina. 'Moordenaar Fortuyn was milieufanatiekeling', stond erboven. Er klopte werkelijk helemaal niks van. De Burgemeester van Droevendaal zou volgens het stuk hebben gezegd: "Dit is geen moordenaar." Dat was gewoon niet waar. Niemand op Droevendaal kende Volkert van der G.

Verder zou Volkert Droevendaal als uitvalsbasis hebben gebruikt, beweert het stuk. Volkomen uit de lucht gegrepen. De Morgen doet dat de laatste tijd wel vaker. Je pluist een case uit en gaat dan speculeren. Negen van de tien keer is het niets, maar de ene keer dat je het bij het rechte eind kun je jezelf op de borst kloppen dat jij er als eerste bij was. Gokjournalistiek is dat.

Het heeft hier zwart gezien van de journalisten. We kregen verslaggevers van kranten en radio, SBS, Nova, RTL en de NOS, maar de belangstelling is inmiddels weer geluwd. Alles is weer normaal Even heeft de politie nog extra gecontroleerd, uit voorzorg. Maar ook dat is teruggedraaid." | W.K.