Nieuws - 23 mei 2002

Muizenissen

Ir Olivier Sessink, leerstoelgroep Proceskunde

De universiteit heeft de betekenis van het world wide web niet goed begrepen. Dit fenomeen moest iets worden waar iedereen bij kan. Toegankelijkheid met iedere computer, vanaf elke locatie, ongeacht het programma dat je gebruikt.

Er zijn op de universiteit allerlei initiatieven om informatie via het world wide web beschikbaar te maken, maar het wordt vaak zo amateuristisch uitgevoerd dat het nog maar met ??n programma werkt, namelijk Internet Explorer.

Bij Optare kun je niet eens inloggen met Netscape. Afgelopen jaar was ik in Nieuw-Zeeland, ik had alleen de beschikking over computers met Linux. De enige browser die er n??t is voor Linux is Internet Explorer. Ik kan daardoor dit jaar niet meedoen met bijvoorbeeld het pc-priv? project.

Een ander voorbeeld zijn de sites van de studentenadministratie. Het onderwijsnet is slecht toegankelijk met Netscape, en de csa-website, waar studenten toegang hebben tot de vakkenadministratie, is helemaal niet toegankelijk met Netscape of Opera.

Netscape 6 is door het W3C, World Wide Web Consortium, de bewaker van de internetstandaarden, uitgeroepen tot de beste browser. Ook is in het onderzoek op deze universiteit steeds meer Linux in gebruik, waar de browser Internet Explorer niet voor bestaat.

Het is technisch niet moeilijk om een site te maken die werkt in alle browsers, je moet het wel vanaf het begin in de gaten houden. Ik hoop dan ook dat de mensen die sites laten maken voortaan 'toegankelijk met alle browsers' aan de opdracht toevoegen.