Nieuws - 31 januari 2002

Muizenissen

Anouk Brack, departement Onderwijs en Studentenaangelegenheden, Bestuurscentrum:

Op het Bestuurscentrum hebben we vanaf de tweede verdieping nu een prikklok. De reden om ermee te beginnen was dat je zo kon weten hoeveel mensen er in het gebouw zijn als er brand uitbreekt. Persoonlijk vraag ik me af of dat nou zo'n goed idee is. Als het gebouw in lichterlaaie staat en ik moet rennen voor mijn leven, dan zie ik mezelf niet eerst uitklokken.

Het systeem houdt ook bij hoeveel ik werk. Ik moet binnenkomen tussen acht en tien.

Mijn eerste probleem. Ik kom vaak om half elf. Krijg ik dan straf en moet ik mij een maand lang om half acht melden? Ik werk vaak een paar uur thuis, als ik een ingeving heb. Mag dat wel? Zelf zorg ik wel dat het klopt. Ik voel me daar verantwoordelijk voor. Nu moet ik een mutatieformulier invullen als ik afwijk van de tijden en dat komt mijn creativiteit en werkvreugde niet ten goede. Als ik nog 's een goed idee heb als ik thuis ben: laat maar, tegen de tijd dat ik mijn mutatieformulier heb ingevuld, ben ik het alweer kwijt.

Ik snap niet wat de bedoeling is en niet waar het goed voor is. Ik voel me gecontroleerd en beknot in mijn vrijheid. Hoe meer regels en controle, hoe minder eigen initiatief van mij. Maar misschien is dat wel de bedoeling?