Nieuws - 17 januari 2002

Muizenissen

Mark Kramer, leerstoelgroep Toegepaste Informatiekunde:

"Sinds gistermiddag half twee loopt de klok van het universitaire computernetwerk weer gelijk. Heeft hij al die tijd niet gedaan. Ik kwam er pas achter toen ik even voor die tijd een programmaatje onderzocht waar iets geks mee aan de hand was. Het programma leverde wel de juiste output, maar die was zeven minuten ouder dan eigenlijk had gemoeten. Toen ik ging zoeken, ontdekte ik de oorzaak: niet het programma was fout, maar het netwerk. De klok liep niet goed.

Goed, het probleem is alweer verholpen. Veel moeite was het niet, maar toch maak ik me er druk over. Ik stoor me eraan dat deze universiteit er kennelijk geen geld voor over heeft om ??n zo'n simpel klokje op het hele netwerk fatsoenlijk uit te voeren.

Het komt vaak voor dat de netwerkklok vijf minuten of meer voorloopt, waardoor ook de klokken op de pc de verkeerde tijd aangeven. Hoeveel keer zijn mensen al niet in haast naar huis vertrokken doordat zij op de pc zagen dat het al later was dan ze dachten? Hoeveel kostbare tijd is daarmee niet verloren gegaan? Slordig hoor.

Als ik de aankondigingen goed begrijp, dan krijgt de universiteit op 1 april een nieuw netwerk. Met een goedlopend klokje. Mag ik aannemen."