Nieuws - 13 september 2001

Muizenissen

Verkeerde zuinigheid

Willem Koert, redacteur Wb:

Om de tekorten bij Restauratieve Voorzieningen terug te dringen, zijn de kantines in De Hucht en De Wereld gesloten. Er volgen er waarschijnlijk meer. Ook de kantine op De Nieuwlanden staat op de nominatie dicht te gaan, net als ??n van de drie kantines op De Dreijen. Een domme zet.

Bezuinigen op voorzieningen als koffie-automaten, kantines en kerstpakketten is kortzichtig. Op de korte termijn leveren zulke ingrepen een beetje geld op. Op de lange termijn kosten dit soort bezuinigingen alleen maar geld. Ze ondergraven het moreel van de organisatie.

Je kunt kantines vergelijken met de knipoog van de barse sergeant, die je daarmee vertelt dat je zijn donderpreek van daarnet niet zo letterlijk moet nemen. Of de fles whisky die een goede vriend je geeft, als hij besluit dat je niet geschikt bent om voor zijn bedrijf te werken. Dat soort gebaren kosten relatief weinig, maar houden relaties goed, ook als de omstandigheden er niet naar zijn. Zeker nu de veranderingen binnen Wageningen UR veel mensen pijn doen of onzeker maken, kan Wageningen zich niet permitteren dit soort signalen weg te bezuinigen. En wat wint Wageningen ermee? De besparing stelt, als je het vergelijkt met de totaalbedragen die in onze organisatie omgaan, helemaal niets voor.

Niemand werkt graag voor Ebenezer Scrooge.