Nieuws - 30 augustus 2001

Muizenissen

Dr. ir. Marieke de Lange, leerstoelgroep Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer:

"Ik heb vandaag weer 'ns een declaratieformulier dienstreizen binnenland ingevuld. Het formulier is vernieuwd, met nieuwe naam en logo en de rubrieken zijn iets vereenvoudigd. Maar meteen bij het invullen van de eerste rubriek gingen mijn nekharen al overeind staan. Namelijk bij het invullen van mijn persoonlijke gegevens:

Naam 2001 2002 trans.sh --> Vrouwelijk personeelslid ook meisjesnaam vermelden.

Ik dacht dat de universiteit (een beetje) met de tijd meegaat, en dat ze weten dat niet iedereen getrouwd is, en dat niet elke getrouwde vrouw de naam van haar echtgenoot voert. Niet dus, ik word verondersteld getrouwd te zijn en mijn eigen naam opgegeven te hebben. Pas in een voetnoot wordt me verteld dat ik ook nog mijn meisjesnaam moet vermelden. Op het oude formulier stond deze aanwijzing niet, wat mij doet veronderstellen dat dit de invloed van DLO is. Weten ze eigenlijk wel dat de mogelijkheden voor naamvoering na huwelijk enorm vergroot zijn, dat de man ook de naam van de vrouw mag gaan voeren? En hoe moet dat dan op het formulier aangegeven worden?

Als mannen mij nu een feministische zeur vinden, dan is dat hun probleem. Maar dat Wageningen Universiteit een vrouwvriendelijk beleid voert, zoals ze stellen in het jaarverslag, wordt hiermee duidelijk ontkracht."