Wetenschap - 10 februari 2016

Muggenradar gaat ook naar Rwanda

tekst:
Roelof Kleis

De Wageningse muggenradar steekt over naar Afrika. De muggenradar is een van vijf citizien science-projecten die van start gaan in Rwanda, Ethiopie en Ghana.

De projecten maken deel uit van Evoca, wat staat voor enviromental virtual observatories for
connective action
. Onder de vlag van Evoca gaan tien Afrikaanse promovendi aan de slag met vijf verschillende projecten. Algeheel projectleider is hoogleraar Knowledge,
Technology & Innovation Cees Leeuwis. De virtual observatories uit Evoca zijn de deelnemende boeren en burgers die informatie aandragen.

Maar daar blijft het niet bij, legt Leeuwis uit. ‘Het verzamelen van informatie via mobiele platformen is een kant van het verhaal. Vervolgens moet je daar ook iets nuttigs mee doen, tot nieuwe manieren van collectieve besluitvorming komen. Dat vergt begrip van communicatie en sociaal-politieke processen, want het delen en interpreteren van informatie is vaak een gevoelige kwestie.’

De malariabestrijding in het zuiden van Rwanda is één van de vijf projecten. Volgens co-promotor Sander Koenraadt is het de bedoeling om in het gebied een variant van de muggenradar van de grond te krijgen. Wageningen doet er samen met andere Nederlandse universiteiten al vier jaar onderzoek. Dat heeft geleid tot de vorming van locale teams die malaria bestrijden. De muggenradar als sociaal platform krijgt een rol in die bestrijding.

Andere projecten zijn de bestrijding van fytoftora en bruinrot in de aardappelteelt in Ethiopië, de verbetering van de cacao-productie en irrigatie in Ghana en de bescherming van vee en wild tegen door teken overgebrachte ziektes in Kenia. Elk project telt twee promovendi, die worden begeleidt vanuit zowel de sociale leerstoelgroepen als de natuurwetenschappelijke groepen.

Evoca is een programma van INREF, het fonds van Wageningen Universiteit waaruit promotieonderzoek in ontwikkelingslanden wordt gefinancierd. INREF steekt 1,2 miljoen euro in het project. CGIAR-instituten als het ILRY en een aantal kleinere organisaties co-financieren voor 30 procent.