Nieuws - 12 augustus 2011

Muggenplaagje voor de wetenschap

Hoe ver vliegt een mug? We weten het niet. Alterra gaat komende week op zoek naar het antwoord.

HiRes.jpg
Het experiment vindt plaats in de Veenkampen in het Binnenveld. Zoetwater-ecoloog Piet Verdonschot gaat daar -als het weer meewerkt- dinsdag een muggenplaag op touw zetten. De proef moet uitsluitsel geven op de basale vragen hoe ver een mug vliegt en in welke richting. Gek genoeg is dat niet bekend. Verdonschot: 'De kennis in de literatuur is gebaseerd op malaria-onderzoek. Ziekte-gestuurd onderzoek dus en dat is heel iets anders dan overlast-onderzoek. Bovendien gaat het daarbij om andere muggen.'
Klagers
Verdonschot is deskundige op het gebied van muggen en knutten. Het experiment in het Binnenveld is een opdracht van DLG Drenthe. De vraag naar de vliegradius van muggen komt niet uit de lucht vallen. Natuurbeheerders en -bouwers willen graag weten hoe ver natte natuur uit de buurt van woonwijken moet blijven om klagers en bezwaarmakers de wind uit de zeilen te nemen.
Steekrijp
Verdonschot gaat als het meezit zo'n 100.000 steekrijpe en dus bloeddorstige muggenvrouwtjes loslaten. Die zitten nu nog opgesloten in een soort partytent die dienst doet als kraamkamer. Rondom de kooi staan in alle windstreken muggenvangers opgesteld. De vallen lokken de vrouwelijke muggen met CO2, de stof in de menselijke adem die muggen aantrekt. De oogst in de vallen verraadt het vlieggedrag van de mug.
Te koud
De kunstmatige muggenplaag had eigenlijk deze week al moeten plaatsvinden. Maar het weer is te slecht. Door de kou ontwikkelen  de muggen zich maar langzaam. Bovendien waaide het te hard en dan vliegen muggen niet.