Nieuws - 7 maart 2011

Movie W op de tocht

De toekomst van filmhuis Movie W staat op het spel. Movie W moet uit LA13, dat definitief verdwijnt, en krijgt geen vervangende ruimte van Wageningen UR.

movie_w.gif
 
Movie W is de meest prominente gebruiker van LA13 op het terrein Duivendaal. Het filmhuis gebruikt de ruimte om niet. Maar met die structurele ondersteuning wil de Raad van Bestuur van Wageningen UR stoppen, bevestigt woordvoerder Simon Vink. Meer dan een eenmalige bijdrage zit er niet meer in. 'Wij zullen Movie W helpen bij het vinden van een nieuwe locatie, maar we garanderen niets.'
Voor Movie W komt die mededeling als een donderslag bij heldere hemel. 'Een grote verrassing, en geen prettige', zegt woordvoerder Huib de Vriend. Maar hij bestrijdt dat Wageningen UR hiermee de stekker uit het filmhuis trekt. 'Zo moet je dat niet zien. Wageningen UR wil geen structurele bijdrage meer leveren. Movie W moet op eigen benen staan. We zijn nu aan het bekijken wat dat voor ons betekent. Maar het is zeker niet zo dat we er zomaar mee stoppen. Zover zijn wij nog lang niet.'
Studium Generale
Volgens De Vriend worden op dit moment diverse opties voor een nieuwe locatie en financiering op een rij gezet. 'Ook opties waar Wageningen UR nog een rol in kan spelen. We gaan daarover binnenkort gesprekken met de WUR voeren.'  Belangrijk daarbij is wat de overwegingen zijn van de Raad van Bestuur om Movie W niet meer te ondersteunen. De Vriend: 'De onderbouwing is ons niet bekend. Maar ik proef niet dat de WUR vindt dat wij geen rol spelen voor de instelling. Ze willen alleen van die structurele ondersteuning af.' Movie W is dertig jaar geleden ontstaan als onderdeel van Studium Generale. Die link is er volgens De Vriend inhoudelijk en qua locatie altijd geweest.   
Klokgebouw
Het verdwijnen van LA13 heeft ook gevolgen voor de andere gebruikers. AIESEC, Integrand, RUW, Otherwise, de Boerengroep, ISOW en SP3 (studentenplatform voor levensbeschouwing) worden ondergebracht in het Klokgebouw aan de Generaal Foulkesweg op de Dreijen. Dat is ook de nieuwe plek voor de WSO, die nu nog in gebouw Arion in het centrum van Wageningen zit. Veste en PSF krijgen een plek op de campus. Mogelijk wordt dit het Wisselgebouw, waar ook de redactie van Resource onderdak heeft. Naast Movie W moet ook het studentenpastoraat (nu nog op Duivendaal) op zoek naar eigen woonruimte.
Duivendaal
Het opgeven van LA13 maakt onderdeel uit van een gehele ontruiming van terrein Duivendaal. Zoals bekend vertrekt het Bestuurscentrum dit najaar naar Atlas op de campus. Wat er met de gebouwen op Duivendaal gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Volgens Vink is er nog geen koper. Ook is nog niet duidelijk of de gebouwen afzonderlijk worden verhuurd of verkocht of dat naar één koper voor het hele complex wordt gezocht.