Nieuws - 22 januari 2010

Mossel maakt gelukkig

Vette vis lijkt wel het Magische Voedingsmiddel van de afgelopen jaren. Goed voor hart en bloedvaten, en het gerucht ging zelfs dat het bij tijd en wijle eten van een vet visje bevorderend is voor ons mentaal welbevinden.

29-menu0411-BdG3295.jpg
Ondine van de Rest besloot dit te onderzoeken en kwam in haar promotieonderzoek tot de conclusie dat vette vis geen effect heeft op het geheugen, concentratievermogen en mentaal welbevinden van ouderen. Ergens wel jammer, alle ouderen die ik ken (en me nauw aan het hart liggen) lusten wel een makreeltje of zoute haring op z'n tijd.
Terwijl ik deze uitkomst overpeins, bevind ik mij in Rome waar het ene na het andere verrukkelijke visgerecht aan me voorbijkomt. Stuk voor stuk maken ze me erg gelukkig, de filette di baccala, gegrilde zeebaars en gemarineerde verse sardientjes. Maar ik ben natuurlijk ook geen oudere. Probeer vooral onderstaand Italiaans mosselgerecht, technisch gezien geen vis maar wel geluk gegarandeerd./Arianne van Leeuwen
Italiaanse mosselen
Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediƫnten:

  • 1,2 kg mosselen

  • chiliflakes naar smaak

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • flinke scheut olijfolie extra vergine

  • 300 gr rijpe tomaten, liefst ontveld

  • 1 glas droge witte wijn

  • 4 dikke plakken geroosterd witbrood


Bereiding
Maak de mosselen schoon en haal de slechte eruit (degenen die niet vanzelf sluiten na een flinke tik op het aanrecht). Fruit een van de teentjes knoflook en de chiliflakes in een flinke scheut olijfolie goudbruin. Vis knoflook en chili vervolgens uit de olie en voeg de tomaten toe, laat deze 10 minuutjes stoven.  Voeg de mosselen toe en bak op hoog vuur totdat ze openen. Giet de witte wijn erbij en laat verdampen. Strooi tot slotte het fijngehakte teentje knoflook erover, en breng op smaak met peper en zout.
Serveer met knapperig brood om het vocht op te deppen.