Nieuws - 28 januari 2016

Mortierstraat 14B - Tiramisu

tekst:
Rob Ramaker

Wat voorafging: Voor het eerst sinds zijn coming-out heeft Derk een serieuze vriend. Het zorgt ervoor dat oude zorgen bovendrijven.

mortierstraat 14b.jpg

Derk merkte pas na een minuut of drie dat hij de gesneden ui probeerde te fruiten op een gaspit die niet aan stond. Hij was afgeleid. Vanavond kwam Jelle voor het eerst eten met bijna alle huisgenoten erbij. Het voelde als een officieel voorstelrondje, een tweede coming-out. En dat zorgde voor gepieker. Zouden zijn huisgenoten ruimdenkend blijven nu er echt een vriendje was? Gingen Italianen hier anders mee om?

‘... echt een handige truc om supersnel tiramisu te maken’, ratelde Bianca, die over een ovenschaal gebogen stond, ondertussen. ‘Het hoeft zo maar heel even in de koelkast, in tegenst...’ Ze schopte speels tegen Derks been. ‘Hallo, aarde aan Derk. Hoor je wat ik zeg?’

‘Ja, eh, handig in de koelkast.’ Bianca grinnikte.

‘Niet zo inzitten over dat gefaalde tentamen, joh’, zei ze, zijn afwezigheid verkeerd interpreterend. Ondertussen kwam Willem-Jan ook binnen. Hoewel hij weer fanatieker studeerde, had hij gisteren wel tijd gevonden om de geluidsinstallatie aan te passen. Nu kon hij vanaf zijn mobiel Spotify aansturen. Terwijl hij de keuken inliep, bulderde YMCA uit de luidsprekers.

‘Nou, ik ben heel nieuwsgierig naar je lekkere boy’, grijnsde Willem-Jan. Derks hart versnelde even. Wat bedoelt hij nou, dacht hij zenuwachtig, maakt hij nou een grapje? Willem-Jan pakte ondertussen een biertje en maakte zich uit de voeten voordat hij in de keuken moest helpen. Terwijl de tomaten de pan in gingen, keek Derk ongerust op zijn horloge. Waar bleef Jelle nou? Bianca vertelde ondertussen over een tiramisu die ze ooit in Napels had gegeten, maar hij kreeg slechts flarden mee. Op de achtergrond klonk gestommel op de trap.

Hi guys. I bumped into Jelle and already let him in.’ Met een bonkend hart liep Derk de kamer in, gaf Jelle een kus, en stelde hem voor.

Yeah, we already met outside’, zei Filippo, en gaf hem een hand.

‘Leuk je te zien’, zei Bianca, die de tafel dekte. Tijdens het eten liep Derks spanning weg als lucht uit een lek geprikte ballon. Waarom had hij getwijfeld aan zijn huisgenoten? Toen de tiramisu op tafel verscheen, pakte hij in ieders zicht Jelles hand vast. In de kamer begon een zwoele hit van George Michael te spelen. Grijnzend keek Derk naar Willem-Jan, die terug knipoogde.