Nieuws - 14 januari 2016

Mortierstraat 14B - Nieuwjaarsduik

Wat voorafging: Vera heeft relatieproblemen met haar vriend Robby, doordat oude bekende Ruben met haar begon te flirten.

mortierstraat 14b.jpg

Bam! De voordeur. Vanaf de keukentafel zagen de huisgenoten nog net hoe Vera naar haar kamer liep, voordat ze ook die deur dichtsmeet.

‘Dit kan zo niet langer’, zei Derk. ‘Sinds dat gedoe met Robby sluit ze zich al weken op en praat met niets of niemand. We moeten iets doen.’ De rest knikte instemmend, behalve Bianca. ‘Wat dan? Ik heb al geprobeerd met haar te praten, maar er is geen beginnen aan.’ Er viel een akelige stilte, waarin Willem-Jan veel interesse toonde in het tafelkleed en Bianca hoopvol naar Derk keek.

‘Dat is het hem juist: we moeten iets dóen in plaats van praten’, zei Derk. ‘Even naar buiten, eruit. Haar gedachten verzetten. Wat als we met z’n allen meedoen aan de nieuwjaarsduik in de Rijn?’

Het idee werd niet bepaald warm ontvangen, maar na een heftige discussie gingen Bianca en Willem-Jan uiteindelijk overstag. Alleen Filippo hield voet bij stuk. ‘Sorry man, I do want to cheer her up, but no way that I’m going to swim in freezing water. You have to go without me.’

Een paar weken later was de vakantie in volle gang en had Derk alle anderen, inclusief Vera, zover gekregen naar de Rijn te gaan. Daar aangekomen plofte Vera in het gras neer. Duidelijk niet met de intentie het water in te gaan. Bianca keek aarzelend naar Derk, die zich toch klaarmaakte om te gaan zwemmen, waarop ook zij en Willem-Jan zich bibberend uitkleedden.

‘Kom mee het water in, Vera’, drong Derk aan. ‘Ja, kom op. Een frisse start van het nieuwe jaar’, zei Willem-Jan. Hij moest het bekopen met een vuile blik.

‘Nou, dan gaan wij wel’, zei Derk. Op dat moment kwam Fillippo aangerend, van top tot teen warm ingepakt. Bij hen aangekomen, kleedde hij zich razendsnel uit, zodat hij alleen nog een zwembroek met Italiaanse vlag en Unoxmuts aanhad. Hij gaf de stomverbaasde Vera een zoen op haar voorhoofd en rende vol enthousiasme de Rijn in.

Zodra hij het water om zijn benen voelde, schreeuwde hij het uit en vloekte luid in het Italiaans. Willem-Jan rende naar hem toe en trok hem omver, om vervolgens zelf kopje-onder geduwd te worden. Derk volgde, en toen Bianca naar het water liep, keek ze vragend naar Vera.

Die schudde haar hoofd, maar Bianca kon zweren dat ze voor het eerst sinds weken een glimlachje zag.